Euri

EU popušta – Vraćaju se projekti u RS?

Nezavisne novine navode kako je u proteklom razdoblju bilo ''nekoliko problema'' koji su opterećivali provođenje projekata EU u BiH.
Gospodarstvo / Novac | 13. 10. 2023. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija je, po svemu sudeći, ukinula dio sankcija koje su bile uvedene za projekte iz Republike Srpske, iako se o tome nitko službeno nije oglasio ni iz EU ni iz domaćih institucija, objavile su Nezavisne novine.

Iz Vijeća ministara BiH je priopćeno kako je EU dala tri granta ukupne vrijednosti 43,8 milijuna eura, od kojih se dio odnosi na projekte na koridoru 5c kroz Republiku Srpsku.

Grantovi

"Potpisivanjem ovih ugovora osigurana su bespovratna sredstva iz fondova EU kao financijska podrška za radove na koridoru 5c na dionicama auto-puta i to petlja Rudanka - tunel Putnikovo brdo od 30,8 milijuna eura u Republici Srpskoj i tunel Putnikovo brdo - petlja Medakovo od 12 milijuna eura u Federaciji BiH", priopćeno je iz Vijeća ministara.

Ovoj ceremoniji prisustvovao je i Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, a ugovore o grantu potpisali su Zoran Tegeltija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Manuela Naessl, direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj u BiH. Prisutni su bili i predstavnici entitetskih poduzeća za izgradnju auto-puteva, koji će koristiti grantove.

Pored toga, potpisan je i ugovor o grantu kojim EU ulaže milijun eura za projekt vodoopskrbe u Visokom, kojim se poboljšava usluga za oko 4.000 stanovnika u nekoliko gradskih naselja.

Blokade

Nezavisne novine navode kako je u proteklom razdoblju bilo ''nekoliko problema'' koji su opterećivali provođenje projekata EU u BiH. U Predsjedništvu BiH bilo je blokirano sedam projekata jer su predstavnici RS najavili da neće pustiti nijedan projekt za FBiH ako se ne oslobode europska sredstva za RS, koja su pod sankcijama, odnosno pod suspenzijom EU.

Nitko u europskim institucijama ne zna ili ne želi razgovarati o ovom projektima, i je li u pitanju neki dogovor koji je postignut izvan očiju javnosti kako da se projekti nastave provoditi, posebno uoči predstojećeg izvještaja o napretku za BiH koji treba da objavi Europska komisija u sljedećih nekoliko tjedana.

''Iz Ministarstva financija i trezora BiH smo dobili neizravnu potvrdu da je sedam grantova EU koje provodi Europska investicijska banka odblokirano i da je krenula njihova realizacija. Oni jedino ističu da je dio grantova u vezi s vodoopskrbom općina u RS i FBiH, u vrijednosti od šest milijuna eura, u fazi realizacije, i da će Predsjedništvo ratificirati i ovu odluku.

Most na Savi

Jedna od "žrtava" blokade ovih grantova je banjalučko poduzeće "Integral inženjering", koje čeka isplatu sredstava od europskog granta za most na Savi kod Gradiške. Ovo poduzeće je radove na mostu završilo još prije više od godinu dana, a nije dobilo sredstva jer Europska investicijska banka nije bila odobrila isplatu Ministarstvu financija BiH.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, nedavno je rekao da EU razmatra kako da nastavi projekte u FBiH, na način da se zaobiđu blokade iz RS.

Iz Delegacije EU u Sarajevu su poručili kako ostaju posvećeni svim građanima BiH, podsjećajući da su gotovo sve ugrožene obitelji iz RS dobile pomoć EU zbog povećanja cijena energenata.

Kopirati
Drag cursor here to close