Lete pare

Europsko Vijeće usvojilo paket pomoći za BiH od 250 milijuna eura

Srbija je jedina zemlja regije koja nije zatražila pomoć iz ovog paketa, uz obrazloženje da joj nije potreban.
Gospodarstvo / Novac | 20. 05. 2020. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europsko Vijeće usvojilo je paket pomoći za Bosnu i Hercegovinu od 250 milijuna eura.

Raspodjela

Radi se o novcu iz takozvanog ''Instrumenta za brzo financiranje'', kojim je EU izdvojila ukupno 3 milijarde eura za podršku državama kandidatima za članstvo u EU i susjedima u Istočnom i Južnom partnerstvu, a koji je prethodno predložila Europska Komisija.

Novac je namijenjen gospodarstvima deset zemalja, kako bi im se pomoglo da se suoče sa ekonomskim posljedicama pandemije COVID-19, a novac će biti dostupan u vidu zajmova Međunarodnog monetarnog fonda, pod povoljnim uvjetima.

Osim za Bosnu i Hercegovinu, pomoć je namijenjena i za Albaniju 180 milijuna, Kosovo 100 milijuna, Crnu Goru 60, a Sjevernu Makedoniju 160 milijuna eura.

Susjedstvo

Srbija je jedina zemlja regije koja nije zatražila pomoć iz ovog paketa, uz obrazloženje da joj nije potreban.

Pomoć je predviđena i za susjedstvo, pa je Gruziji namijenjeno 150 milijuna eura, Jordanu 200 milijuna, za Moldaviju 100 mlijuna, Tunis 600 milijuna i Ukrajinu: 1,2 milijarde eura.

Pomoć EU iz ovog programa poslužit će državama koje su je dobile da pokriju dodatne finacijske zahtjeve koji su se pojavili usljed izbijanja pandemije korona virusa i bit će im dostupna u narednih 12 mjeseci.

“Ta sredstva doprinijet će jačanju makroekonomske stabilnosti i stvorit će prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije”, kažu u Europskog veću.

Kopirati
Drag cursor here to close