Prešutno prekoračenje

Hrvatska ukinula minus na računu - Hoće li i BiH?

Prešutno prekoračenje je iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje klijentu po osnovu stalnih primanja, a koje klijent nije odbio podnošenjem pismene izjave
Gospodarstvo / Novac | 12. 07. 2024. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 600.000 građana BiH, prema posljednjim dostupnim podacima, koristi famozni minus po računu.

Međutim, potpuna je nepoznanica koliko je građana "zaglibilo'' u takozvano prešutno prekoračenje po računu, umjesto dozvoljenog, koji kao proizvod postoji na našem tržištu.

Nije dobio

Radi se o proizvodu koji ima najveću kamatnu stopu i koji potrošačima pruža manju zaštitu. Prešutno prekoračenje je iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje klijentu po osnovu stalnih primanja, a koje klijent nije odbio podnošenjem pismene izjave, piše Avaz.

Dopušteno ugovoreno prekoračenje je iznos sredstava koji banka daje na raspolaganje klijentu i koji je klijent samostalno zatražio i ugovorio s bankom.

Tako su u susjednoj Hrvatskoj, s posljednjim danom proteklog mjeseca, ukinuli famozna prekoračenja po računu, a u skladu s direktivama EU. U odnosu na dopušteno, prešutno prekoračenje po računu je kod naših susjeda, kako su to pokazala ispitivanja, bilo dominantno na tržištu.

''U skladu s dostupnim informacijama kojima raspolaže Agencija, sve banke na tržištu Federacije BiH nude dopušteno prekoračenje po tekućem računu, dok je broj korisnika prešutnog prekoračenja po tekućem računu zanemariv u odnosu na ukupan broj korisnika dopuštenog prekoračenja po tekućem računu'' kazali su iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Pojasnili su nam da su banke, u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika financijskih usluga, ako dopuštaju dopušteno prekoračenje tekućeg računa, dužne obavijestiti korisnika o visini nominalne kamatne stope, metodi njenog obračuna i ostalim troškovima kojima će teretiti tekući račun korisnika zbog prekoračenja, kao i o promjeni visine kamatne stope ili troškova.

''U slučaju da to prekoračenje traje duže od tri mjeseca, banka je dužna s korisnikom sklopiti ugovor o prekoračenju tekućeg računa'', kazali su nam iz Agencije.

Nijedan aranžman

Ekonomski stručnjak univerzitetski profesor Željko Rička kaže da građani silom prilika ulaze u takve aranžmane.

''Prije svega bi trebali voditi osmišljenu financijsku politiku i izbjegavati zaduživanja po bilo kojem osnovu. Međutim, kada se to ne može, onda, definitivno, nije dobro ostavljati dopuštenja po računu neugovorena. Zapravo, nijedan aranžman ne smije ostati neugovoren, a i za banke je dobro da dopuštenja ograničavaju'', kaže nam prof. Rička.

Banke prate

Pojedine banke utvrđuju ograničenja i u vidu apsolutnog maksimalnog iznosa te se on može razlikovati prema vrsti ili rizičnosti korisnika.

''Banke prate ukupnu zaduženost korisnika i platežnu sposobnost u skladu s važećim podzakonskim aktima Agencije, a posebno s Odlukom o upravljanju kreditnim rizikom i utvrđivanju očekivanih kreditnih gubitaka'' odgovorili su nam iz Agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close