Sarajevo

Jačanje kapaciteta centara za socijalni rad u FBiH: Potpisano 147 ugovora

Federalni ministar rada Adnan Delić potpisao je ugovore o dodjeli 1 milijun KM za centre za socijalni rad u FBiH, s ciljem jačanja kapaciteta i poboljšanja socijalnih usluga.
Gospodarstvo / Novac | 12. 07. 2024. u 12:48

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potpisao je danas ugovore o dodjeli sredstava s predstavnicima centara za socijalni rad i općinskih/gradskih službi.

Ukupno 147 ugovora obuhvata sredstva u iznosu od 300.000 KM za 91 centar za socijalni rad u svrhu financijske podrške uvećanih materijalnih troškova. Dodatnih 700.000 KM dodijeljeno je za jačanje kadrovskih kapaciteta 56 centara.

"Nastavljamo s ispunjavanjem obećanja datih centrima za socijalni rad. Očekujemo da će ova podrška dovesti do kvalitetnijih usluga korisnicima i ubrzati procedure izdavanja rješenja za prava", izjavio je ministar Delić.

Ministar je istaknuo značajno povećanje sredstava ove godine i naveo da će Ministarstvo kontinuirano pružati podršku centrima. Cilj je omogućiti optimalne uvjete za rad i jačanje kapaciteta centara kao ključnih institucija u prevenciji i rješavanju društvenih problema.

"Očekujemo realizaciju Kapitalnog transfera za unaprijeđenje infrastrukturnih i prostornih uvjeta centara kroz nabavku stalnih sredstava, izgradnju novih i adaptaciju postojećih kapaciteta. Formirana je radna grupa za donošenje Zakona o osnovama stručnog rada u sistemu socijalne i dječje zaštite", rekao je ministar Delić.

Kopirati
Drag cursor here to close