''Jabuka'' na kušnji

Jesu li svatovi uopće više isplativi?

Zamisao "jabuke" bila je izvorno pogurati mladence u prvim danima zajedničkog života. No, jesu li troškovi svadbe danas ozbiljno pretekli vrijednost novčanih darova?
Gospodarstvo / Novac | 05. 06. 2024. u 09:45 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako smo svjedoci velikih turbulencija po pitanju cijena, gdje je jedino sigurno ako troškovi neće ići dolje, nego samo prema gore, postavlja se jedno od ključnih pitanja – isplati li se, s obzirom na poskupljenja usluga vezanih za organizaciju svadbi, uopće praviti velike fešte sa puno ljudi?

Naravno, kada ovo kažemo, nemamo ništa protiv razgranatog biznisa po kojem je Hercegovina već široko poznata, ali mnogi novopečeni parovi već su se prilično opekli, s obzirom na to da su troškovi svatova već opasno počeli ugrožavati i samu misao organizacije. I pritom svadbeni salon i večera uopće nisu jedina, a ni ključna stavka – sve što je potrebno da bi svadba bila iole po standardima našeg podneblja sada je bitno skuplje nego prije nekoliko godina.

Vadi kume keš, keš

Popularna "stolica", odnosno cijena zakupa svadbenog salona za svečanu večeru po glavi gosta teško se više može pronaći za 60 KM. Gotovo nemoguća misija je za taj novac dobiti željeni kvalitetu hrane, pića i usluge, a da i gosti i domaći budu zadovoljni. Cijene koje uključuju raskošniju ponudu jela i pića i srazmjernu im kvalitetu podigli su "stolicu" na već ponegdje i 100 KM.

Sve ovisno o tome koliko mladi par ili njihovi roditelji žele napraviti noć za pamćenje i ne razočarati nikoga. Nemojte nikome reći, ali već postoje situacije u kojima su prohtjevi i ponuda našli zajednički jezik i na iznad 100 maraka.

No, rekli smo, salon je samo jedan, iako temeljni trošak. Ako pravite svatove sa manje svatova od 300, cijena "stolice" mora biti i veća od standardne. A ako želite izgledati kao pravi mladenci, cijena iznajmljivanja ili kupnje odijela i vjenčanice zna otići i daleko preko 2000 maraka. Neke vjenčanice, provjerili smo, išle su s cijenom od 1800 KM za noć! Šminkanje, ovisno o mjestu radnje, zna izvući u startu i nekoliko stotina maraka, čak i više od toga. Cipele, kravate, ukrasne igle i dugmad, sve to košta...

Da bi svatovi bili svatovi, mladenci moraju doći u limuzini. A to košta. Od par stotina maraka pa na više. S vozačem ili bez. Da bi se izbjegli dodatni troškovi obično se pronađe netko u rodbini ili među prijateljima koji posudi svoj automobil. A za volan sjedne pouzdani frend.

Širok osmeh i zlatan zub ...

Ali "muziku" ne možete posuditi, čak i među najboljim prijateljima. Cijene svatovskih bendova odavno su izašle iz granice 1000 eura i danas ćete realnije platiti 1500 ili 2000 eura, odnosno 4000KM, a kako je postalo moderno, usluge dodatnih svirača se dodatno i plaćaju. Recimo, sve popularnija glazba između pauza za večeru, uz kojeg se, provjereno, bolje jede, košta i do 400 eura. Uz uslugu harmonikaša pred kućom ili tamburaša, trošak "muzike" penje se i na 6.000, a u slučaju angažmana malo poznatijeg imena, samo nebo je granica!

Da bi sve bilo zabilježeno i da bi svake naredne godine na godišnjicu svatova svi zajedno opet gledali kako ste bili lijepi, mladi i veseli i kako su pokojni nekoć plesali i veselili se, treba osigurati fotografe i snimatelje. Tu se već morate isprsiti sa najmanje 2000 KM, a ako hoćete holivudski spektakl, sa dronovima i koreografskim cakama, pripremite i više. Kao što i vatrometi i prskalice također koštaju. Kao i svečano kićenje roditeljskih domova, svadbenog salona i automobila – i tu vam treba nekoliko tisuća maraka minimum! A ukupni trošak "dojma" može otići i preko 5000 KM.

A gdje je za mladence uvijek neugodna situacija kada treba smjestiti veliki broj svatova koji stižu izdaleka negdje u Mostaru na spavanje? Cijene smještaja sve su više, ako smještaj uopće pronađete. Siva zona "stan na dan" tu priskače u pomoć, ali i ona košta. Minimalno 100 KM, ali cijene su još i više, s obzirom na zonu turizme i doba godine. Plus, ne zaboravimo da koštaju i službeni papiri, pečati, usputni catering i još štošta...

Obožavan ovaj grad, di svak' je žrtva nekog đira

I što onda na kraju očekivati od "jabuke"? Da, znamo da odavno 100 KM, ta godinama sveta brojka, nije dovoljna. Ali mnogi još uvijek nose samo stotku u svatove. Nekad jedva dovoljno da mladencima pokrije osnovni trošak večere. Štošta još treba platiti na putu vjenčanja i mladenci vas više ne gledaju blagonaklono i ako im ostavite 150 KM. Bez 200 KM praktično niste mladencima učinili ništa, nego ste ih "nulirali", u najboljem slučaju.

A otići nekome u svatove i bacati na "jabuku" 250 KM plus kićenje, koje je odavno otišlo iz zone 10 KM, pa i 20 KM, sve je samo ne opterećenje na osobni budžet. Pogotovo ako ste sretnik koji u par mjeseci ima pet svatova, a još došli u vrijeme krštenja, krizmi, pričesti – ili najobičnijih, a opet neizbježnih, rođendana.

Nuspojava svega je da se u svatove ide kao po nekoj kazni i gubi se osnovna svrha svega.

I dok vi imate brigu koja vam kaže kako radite samo za tuđe poklone, mladenci se vjerojatno pitaju – ima li više smisla uopće razmišljati o tome da im nakon "jabuke" nešto i ostane? U osnovi, neki su nam rekli da će biti sretni ako izvuku "nulu". A ostali su spremni, po američki, "baciti se na glavu", pa što bude da bude.

Ipak, možda smo zaboravili, nije novac najvažniji u životu... Ili, pak, jest?

Kopirati
Drag cursor here to close