MIO PIO

Kada prestaju prava na mirovinu?

Kada prestaje pravo na mirovinu i tko može dobiti pravo na nju.
Gospodarstvo / Novac | 04. 07. 2024. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja prestaju kada u toku korištenja, prestanu postojati uvjeti za ostvarivanje tih prava, priopćeno je iz Fonda MIO.

"Pravo na mirovinu prestaje u slučaju smrti korisnika, a za mjesec u kome je nastupila smrt korisnika isplaćuje se članovima obitelji umrlog korisnika za cijeli mjesec. Pravo na obiteljsku mirovinu prestaje udovici mlađoj od 50 godina života koja stupi u brak, izuzev ako je pravo na obiteljsku mirovinu ostvarila zbog potpune nesposobnosti za doprinošenje'', navodi se u priopćenju.

Ako je u pitanju udovac, dodaje se, pravo na obiteljsku mirovinu prestaje ako je mlađi od 60 godina života.

''Također, pravo na obiteljsku mirovinu prestaje i mlađoj osobi - djetetu na redovnom školovanju (srednja škola) završetkom redovnog školovanja kao i korisniku obiteljske mirovine-djetetu na redovnom školovanju (student) koje u trenutku korištenja prava na obiteljske mirovine navrši 26 godina života", dodaje se u priopćenju.

Kada prava prestaju

Kako iz Fonda MIO navode, prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja prestaju u slučaju kad se naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za ostvarivanje prava.

"Postupak za prestanak prava pokreće se po službenoj dužnosti, bez obzira na rok koji je protekao od dana donošenja rješenja kojim je priznato pravo", dodaje se u priopćenju.

Prava u skladu s navedenim stavom, navodi se, prestaju od dana donošenja rješenja o prestanku prava. Ako korisnik kome je pravo prestalo, ponovo podnese zahtjev za ostvarivanje prava na mirovinu, pravo se priznaje prema uvjetima za ostvarivanje prava koji su primjenjivani na dan prvog priznavanja prava i pripada od dana podnošenja zahtjeva

Novi iznos mirovine

Kako iz Fonda MIO navode, korisnik mirovine može podnijeti zahtjev za određivanje novog iznosa mirovine na osnovu činjenica za koje je saznao ili su nastupile nakon donošenja rješenja o priznavanju prava na mirovinu.

"Novi iznos mirovine pripada korisniku od dana podnošenja zahtjeva i ne može biti niži od dostignutog iznosa mirovine za mjesec u kojem je zahtjev podnesen. U toku 2021. godine pravo je prestalo za 18.212 korisnika, naredne 2022. godine pravo je prestalo za 15.112 korisnika, dok je u 2023. godini taj broj smanjen na 13.353 korisnika kojima je prestalo pravo na isplatu mirovine", dodaju u priopćenju.

Navode da, na smanjenje broja prestanaka prava od 2021. godine do 2023. godine utjecalo je, između ostalog, i ukidanje obustavljanja isplata korisnicima mirovine s prebivalištem u Srbiji zbog nedostavljanja potvrde o životu, koja se sada vrši elektronskom razmjenom podataka, a kada je u pitanju smrt korisnika, tijekom 2021. i dijelom 2022. godine smrtnost je bila nešto veća zbog posljedica koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close