Revizorski izvještaj

Što kaže revizija - Kako je Smiljan Vidić trošio novce Čapljine

Izašao je revizorski izvještaj Grada Čapljine na stranicama Ureda za reviziju institucija.
Gospodarstvo / Novac | 03. 09. 2024. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić ponovno se dovodi u vezu s netransparentnošću s raspolaganjem gradskih zemljišta. Ovog puta, na sumnju u pravičnost postupaka grada na kojem je čelu već četiri uzastopna mandata, ukazali su revizori Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosni i Hercegovini (FBiH).

Kako je navedeno u revizorskom izvještaju Grada Čapljine za 2023. godinu, naknada za dodijeljeno građevinsko zemljište odnosi se na uplate od prodaje zemljišta u vlasništvu Grada, putem javnog oglašavanja, a na osnovu prethodno donesenih odluka Gradskog vijeća o provođenju postupka prodaje nekretnina.

Vidić prodavao umjesto Vijeća?

Prema 'Pravilniku o postupku javnog natječaja za raspolaganje nekretninama u vlasništvu FBiH, županija, općina i gradova', Vijeće donosi odluku o načinu i uvjetima raspolaganja nekretninama. Unatoč tome, revizori su utvrdili da je zaključcima Vijeća o usvajanju izvještaja povjerenstva za provođenje javnog natječaja za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Grada data suglasnost gradonačelniku za provođenje daljnje procedure prodaje nekretnine, odnosno zaključivanje ugovora, prema uvjetima iz javnih natječaja.

Uvidom u dva postupka prodaje zemljišta kupcima 'ING-EKO' d.o.o. Prozor Rama, s vrijednošću ugovora od 432.000 KM, i 'Sunon energija' d.o.o. Grude s ugovorom vrijednim 570.000 KM, utvrdili su da je u notarski obrađenim ugovorima o prodaji definirano plaćanje ostatka cijene (prodajna cijena umanjena za iznos kapare) u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora.

Naknadnim sporazumima o reguliranju novčanih obaveza u vezi kupovine zemljišta, dodaju, ugovoreno je plaćanje dijela iznosa odmah nakon potpisivanja ugovora, a ostatak na rate. Potraživanja od kupaca po navedenom osnovu na datum bilanca iznosila su 623.700 KM.

Bez definiranog načina plaćanja

Revizori napominju da odlukama Vijeća o načinu i uvjetima raspolaganja nekretninama nisu definirani način i uvjeti plaćanja kupoprodajne cijene, a javnim natječajem je utvrđeno da je sudionik licitacije čija ponuda bude utvrđena kao najpovoljnija dužan platiti utvrđenu cijenu u roku od 30 dana od dana zaključenja notarski obrađenog ugovora te ukoliko ne plati cijenu u navedenom roku, smatra se da je odustao od sklapanja kupoprodajnog ugovora, te gubi pravo na povrat uplaćene kapare.

''Dakle, ugovorima o prodaji nekretnine nije predviđeno obročno plaćanje kupoprodajne cijene. Prema obrazloženju odgovorne osobe, nakon potpisivanja notarski obrađenih ugovora voljom ugovornih strana zbog visine cijene i specifičnosti realizacije investicije (izgradnja solarnih panela) koja zbog izdavanja mnogih suglasnosti i dozvola može potrajati duže vremensko razdoblje, odlučeno da se dodatnim sporazumom reguliraju međusobni odnosi ugovornih strana pogotovo financijske obaveze'', stoji u reviziji.

Vidić mijenjao kriterije

Vijeće, tvrde revizori, nije aktom uredilo način upravljanja imovinom Grada, a pojedinačne odluke o načinu i uvjetima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada nisu donesene u cijelosti u skladu s ‘Pravilnikom o postupku javnog natječaja za raspolaganje nekretninama u vlasništvu FBiH, županija, općina i gradova’, jer nisu definirani način i uvjeti plaćanja kupoprodajne cijene. Također, navodi se u reviziji, naknadnim zaključivanjem sporazuma o reguliranju novčanih obaveza gradonačelnik je izmijenio prvobitno definirane kriterije navedene u javnom natječaju koji se odnose na rokove plaćanja.

''Imajući u vidu navedeno, smatramo da se naknadnim odobravanjem dužih rokova plaćanja u odnosu na one navedene u javnom natječaju smanjuje konkurencija i ne osigurava poštovanje principa transparentnosti, što je proračunsko načelo utvrđeno članom 4. Zakona proračunima u FBiH'', stoji u izvještaju o financijskoj reviziji Grada Čapljine.

Dodaje se kako primici po osnovu prodaje zemljišta u vlasništvu Grada Proračunom nisu ni planirani, a u financijskim izvještajima iskazani su u okviru prihoda, a ne primitaka od prodaje stalnih sredstava, što nije u skladu sa Pravilnikom o knjigovodstvu proračuna u FBiH i Računovodstvenim politikama za federalne proračunske korisnike i trezor.

Slučajni propust? Kako je Hutovo blato dobilo 600.000 KM

Čapljinskom javnom poduzeću 'Park prirode Hutovo blato' Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) je preko Grada Čapljine dala privremenu pozajmicu, ali su zaboravili jedan važan detalj.

Naime, park prirode se obratio Gradu sa zahtjevom da mu osigura privremenu pozajmicu u iznosu od 600.000 KM kako bi realizirao započete projekte u sklopu 'Programa Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014-2020', a koja će biti vraćena odmah nakon prihvaćanja završnog izvještaja i uplate sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

S obzirom na to da Grad nije imao raspoloživa sredstava za realizaciju aktivnosti, obratio se Vladi HNŽ-a sa zahtjevom za novčanu podršku od 15. ožujka 2023. godine. Sredstva su uplaćena na depozitni račun Grada 28. ožujka 2023. godine, a Zaključkom gradonačelnika od 29. ožujka 2023. godine doznačena parku prirode Hutovo blato, stoji u izvještaju financijske revizije Grada Čapljine za 2023. godinu.

U Zaključku gradonačelnika, tvrde revizori, navedeno je da su sredstva osigurana od Vlade HNŽ-a u svrhu provedbe navedenog projekta te da je javno poduzeće dužno sredstva utrošiti namjenski i podnijeti Gradu izvještaj o utrošku sredstava. Također, utvrđeno je da po završetku projekta poduzeće može zadržati sredstva za potrebe svog funkcioniranja o provođenje Plana upravljanja.

Za ova neplanirana i primljena sredstva, stoji u izvještaju, nije donesena odluka o povećanju prihoda i povezanih rashoda u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH. Grad je u svojim poslovnim knjigama ovu poslovnu promjenu knjigovodstveno evidentirao samo na pozicijama novčanih sredstava i kratkoročnih razgraničenja. Prihodi i povezani rashodi po ovom osnovu, dodaju, nisu knjigovodstveno evidentirani, što ima za posljedicu da su u financijskim izvještajima manje iskazani za 600.000 KM.

Shodno tome, ovi prihodi nisu priznati u razdoblju kada su mjerljivi i raspoloživi, odnosno kada su uplaćeni na Jedinstveni račun Trezora, a rashodi u razdoblju u kojem je obaveza za plaćanje nastala, zbog čega nije ispoštovano načelo modificiranog nastanka događaja, smatraju revizori, niti su ispoštovana načela pojedinačnog iskazivanja poslovnih događaja, sveobuhvatnosti i točnosti, što nije u skladu sa Uredbom o računovodstvu i Pravilnikom o knjigovodstvu proračuna u FBiH. 

''Iako je zahtjevom javnog poduzeća 'Park prirode Hutovo blato' d.o.o. Čapljina tražena privremena pozajmica od Grada u iznosu od 600.000 KM, do uplate navedenog iznosa od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH, Odlukom Vlade HNŽ-a, kao i Zaključkom gradonačelnika nije utvrđena obaveza povrata odobrenih sredstava'', stoji u financijskoj reviziji Grada Čapljine.

Grad Čapljina davala isti dodatak na plaću PR stručnjaku i vatrogascima

Stručni suradnik za poslove iz oblasti odnosa s javnošću i viši samostalni referent za administrativne i protokolarne poslove Grad Čapljine, uz vatrogasce, imaju iste ''posebne uvjete rada'' zbog čega su ostvarivali dodatak na plaću.

Naime, Zakonom je, navode revizori, utvrđen dodatak na plaću po osnovu posebnih uvjeta rada i to, između ostalog, za vatrogasce u iznosu do 30% od osnovne plaće, a za ostale poslove koji se vrše pod posebnim uvjetima određenim posebnim zakonom može se odrediti od 10% do 20%. Navedeno je, dodaju, propisano i Pravilnikom o plaćama i naknadama zaposlenika u tijelima uprave Grada Čapljina.

Ipak, kako je utvrdila financijska revizija Grada Čapljine za 2023. godinu, na osnovu rješenja gradonačelnika Smiljana Vidića za poziciju suradnika za poslove odnosa s javnošću te referenta za administrativne i protokolne poslove, izdvajao se dodatak, iako za to nije navedena zakonska osnova.

Nije navedena zakonska osnova

''U rješenjima gradonačelnika nije naveden zakonska osnova kojim su utvrđeni posebni uvjeti rada za poslove koje obavljaju dva zaposlenika kojima se za svaki mjesec isplaćivao dodatak u visini od 20% osnovne plaće'', stoji u financijskoj reviziji.

Revizori dodaju kako, imajući u vidu da za navedena radna mjesta nisu utvrđeni poslovi koji se vrše pod posebnim uvjetima kako je to propisano Zakonom, ne mogu potvrditi osnovu i opravdanost obračuna i isplate dodatka na plaću u iznosu od najmanje 6.006 KM.

Kako su naveli federalni revizori, osnovica i bod za obračun plaće nisu utvrđeni, a određeni koeficijenti nisu usklađeni s onima propisanim Zakonom. Pravilnikom o plaćama i naknadama, navode, utvrđeno je da se obračun plaće vrši množenjem najniže neto satnice s fondom radnih sati i koeficijentom radnog mjesta, iako je Zakonom utvrđeno da se plaća utvrđuje množenjem osnovice i boda za obračun plaće sa utvrđenim koeficijentom platnog razreda. S tim u vezi, akti kojima se uređuje obračun plaća nisu usklađeni s odredbama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH.

''Uvidom u obračun plaća i naknada plaća na bazi uzorka za ožujak, kolovoz, listopad i prosinac 2023. godine, utvrdili smo da se obračun vršio na način da se neto satnica (2,31 KM) množi sa brojem radnih sati u mjesecu i koeficijentom platnog razreda'', stoji u izvještaju.

Radno vrijeme

Kod pojedinih zaposlenika, konkretno pomoćnog radnika i NK radnika sa koeficijentom 1,85, mjesečna plaća obračunata je u iznosu manjem od 70% prosječne neto plaće isplaćene u FBiH prema posljednjem objavljenom statističkom podatku, što također nije u skladu s odredbama Zakona, smatraju federalni revizori.

Osim toga, revizori su u izvještaju naveli kako im Odluka o radnom vremenu za 2023. godinu nije prezentirana, a prema izjavi odgovorne osobe radno vrijeme tijekom 2023. godine trajalo je od 7:00 do 15:00 sati, sa uračunatom pauzom tijekom radnog vremena. Grad je potom tijekom 2024. godine donio Odluku o radnom vremenu u organima Grada Čapljina, kojom je utvrđeno radno vrijeme u razdoblju 1. studenog do 28. veljače u vremenu od 7:00 do 15:30, a u razdoblju od 1. ožujka do 31. listopada u vremenu od 6:30 do 15:00.

Vidić davao zaposlenicima naknade za praznike, iako se to ne smije

Grad Čapljina svojim zaposlenicima tijekom 2023. godine isplatio je preko 55 tisuća maraka za naknade za vjerski praznik, što nije sukladno propisima.

Kako su utvrdili revizori Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH, naknade za vjerski praznik u iznosu od 56.100 KM isplaćene su na osnovu Zaključka gradonačelnika od 14. prosinca 2023. godine u iznosu od 300 KM po zaposleniku.

Pravilnikom o plaćama i naknadama zaposlenika u tijelima uprave Grada Čapljina, Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, niti Kolektivnim ugovorom za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, tvrde revizori, nije predviđeno nagrađivanje državnih službenika i namještenika povodom vjerskih i državnih praznika, zbog čega ne mogu potvrditi osnovanost ovih nagrada u iznosu od 56.100 KM.

Revizori su financijskom revizijom Grada Čapljine za 2023. godinu utvrdili da obračun plaća, naknada plaća i naknada troškova zaposlenih nije vršen u potpunosti u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH i internim aktima. Čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić čak je za pojedine administrativne poslove davao dodatak na plaću temeljem posebnih uvjeta rada, iako za to nije bilo zakonske osnove.

Kopirati
Drag cursor here to close