Izazovi na tržištu kave

Kava u BiH ponovno poskupljuje

Teško je predvidjeti cijene ali cijene se neće vratiti na one od prije nekoliko godina.
Gospodarstvo / Novac | 06. 05. 2024. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog rasta cijene sirove kave na svjetskim burzama i u BiH se očekuju nove, veće cijene omiljenog napitka među stanovnicima, ističu sugovornici Nezavisnih novina i dodaju da su i sadašnje cijene kave na vrhuncu koji građani mogu da podnesu.

Momčilo Banjac, direktor pržionice kave "Minea" iz Gradiške rekao je kako cijene sirove kave na burzi u proteklom periodu išle su gore i pred njima je turbulentno vrijeme.

Sve sorte jednako poskupjele

"Teško je dati neku prognozu što će se događati u narednom periodu, ali sigurno je da će do rasta cijene doći", kazao je Banjac i dodao da će se to odraziti na sve vrste kave.

"Sve sorte kave jako su poskupjele, tako da je neupitno da će cijene biti veće, a to će se poskupljenje odraziti i na espreso, ali i na ostale vrste kave", kazao je Banjac i istaknuo da će minimalno 10 posto doći do rasta cijene.


Istaknuo je da je teško predvidjeti točne cijene u budućnosti, ali kako kaže, ono što je sigurno, jeste da se cijene neće vratiti na one od prije nekoliko godina.

Dodao je da je najtraženija domaća kava, nakon toga espreso, ali i instant brze kave.

Hoće li biti gostiju

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "Horeca", kazao je da su ugostitelji očekivali da dođe do stabilizacije cijene kave, ali da burze govore drugačije.

"Sada će vjerojatno doći do malih korekcija cijena i u ugostiteljskim objektima", kazao je Kurtinović i naglasio da su sadašnje cijene kave na vrhuncu koji građani mogu da podnesu.

"Generalno, mi možemo da stavimo cijene koliko želimo, ali onda se postavlja pitanje kome stavljamo te cijene, hoćemo li imati gostiju", kazao je Kurtinović i dodao da se cijene kave u Banja Luci kreću između 2,30 i četiri marke.

Kako je rekao, ako se desi dodatni rast, građani će sigurno piti manje kave.

Dragan Grbić, glavni pržioničar u "Caffemiu", ističe da kod njih neće biti poskupljenja, jer kako kaže, žele da zadrže kupce.

"Jedino ako cijene nastave abnormalno da rastu, morat ćemo da pratimo taj trend, ali da to poskupljenje bude minimalno", kazao je Grbić.

Najviše uvozimo iz Brazila

Istaknuo je da cijena robuste kave raste, jer kako kaže, nema je u velikim količinama, dok je velika potražnja za ovom vrstom kave.

"Cijene arabike također rastu, ali ne toliko drastično, tako da ćemo cijenom arabike uspjeti da pokrijemo ova povećanja da ne bismo morali povećati cijenu naše kave, jer ipak želimo da budemo konkurentni cijenom na tržištu", kazao je Grbić.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), BiH je tijekom prva tri mjeseca ove godine uvezla nešto više od 4,8 milijuna kilograma kave u vrijednosti većoj od 35,9 milijuna maraka, a najviše kave je stiglo iz Brazila, i to u količini od 2,7 milijuna kilograma.

"Vrijednost kave koja je uvezena iz Brazila bila je nešto viša od 18 milijuna maraka", naveli su iz UNO BiH.

Dodaju da je u istom periodu prošle godine u BiH stiglo 4,6 milijuna kilograma kave, vrijedne nešto više od 32,5 milijuna KM.

"Tijekom prva tri mjeseca ove godine BiH je izvezla 36.171 kilogram kave u vrijednosti od 445.443 KM", rekli su iz UNO BiH i dodali da su lani u istom periodu izvezena 10.954 kilograma kave u vrijednosti od 147.321 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close