Financiranje projekata od interesa Hrvata u BiH

Kliničkoj bolnici u Mostaru tijekom godine 10 milijuna eura od Hrvatske

Potpora i financiranje projekata od interesa Hrvata u BiH
Gospodarstvo / Novac | 27. 04. 2023. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radi poticanja zdravstva u BiH u ovoj će godini Hrvatska Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar sukcesivno doznačavati više od 10 milijuna eura, od čega je 5,3 milijuna već osigurano u proračunu, a ostatak će biti osiguran preraspodjelom unutar razdjela Ministarstva zdravstva.

Odluku o tome donijela je Vlada na sjednici u četvrtak. Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je da su sredstva namjenska te će se bolnici u Mostaru doznačiti radi podmirenja dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, piše Hina.

859.076 eura mjesečno 

Jednokratno će tako za razdoblje od siječnja do ožujka biti doznačeno 2.577.228 eura te po 859.076 eura mjesečno kroz razdoblje od travnja do prosinca.

O načinu utroška doznačenih sredstava Ministarstvo zdravstva i Sveučilišna klinička bolnica Mostar potpisat će ugovor, a Ministarstvo će pratiti utrošak sredstava.

U državnom proračunu za ovu godinu su na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske za povezivanje s Hrvatima u BiH, potpore njihovu povratku i ostanku u BiH te očuvanje njihove pune ravnopravnosti, što je od strateškog interesa za Hrvatsku, osigurana su financijska sredstva u iznosu od 5 milijuna eura.

Kako bi se planirana sredstva raspodijelila te usmjerila na najkvalitetnije projekte na današnjoj je sjednici Vlade, kao i prethodnih godina, osnovano Povjerenstvo za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2023. godinu.

U Povjerenstvu su zastupljeni predstavnici Ministarstava vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Vlada diže kredit za bolnice

Valja podsjetiti, Hercegovačko-neretvanska županija zadužit će se kreditom kod Razvojne banke Federacije BiH za financiranje projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u Hercegovačko-neretvanskoj županiji-kantonu u ukupnom iznosu od 13.000.000,00 KM, navodi se u odluci koja će se naći pred županijskim zastupnicima na sljedećoj sjednici Skupštine HNŽ.

Tako se za opremanje Klinike za dječje bolesti – Pedijatrija SKB Mostar predviđa iznos od 7.000.000,00 KM, za izgradnju, obnovu i opremanje više odjela Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić Mostar iznos od 4.500.000,00 KM a za dogradnju i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic predviđen je iznos od 1.500.000,00 KM. Kao razdoblje otplate predviđeno je 2023. – 2035. po kamatnoj stopi od 2,5%. 

Kopirati
Drag cursor here to close