Plus

Kod susjeda će doći do rasta i zarade i mirovine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izvjestio je da je Vlada Srbije prihvatila njegov prijedlog i da će povećanje mirovina biti od 1. prosinca ove godine.
Gospodarstvo / Novac | 24. 08. 2024. u 07:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajnik Vijeća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je u petak da će, sudeći po izjavama premijera Miloša Vučevića i ministra financija Siniše Malog, prijedlog države za minimalnu zaradu u 2025. godini biti povećanje, umjesto deset, oko 13,7 posto.

"Takav zaključak se može izvesti iz izjave Vučevića i Malog koji su rekli da se u ovom trenutku gleda mogu li se izjednačiti vrijednosti minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe", rekao je Mihajlović za Betu.

Dodao je da to znači da će se minimalna zarada s 47.000 dinara (cca 784 KM) kolika je ove godine, s povećanjem od 13,7 posto izjednačiti s vrijednošću minimalne potrošačke korpe od 53.500 dinara (cca 884 KM).

Istaknuo je da to ne zadovoljava reprezentativne sindikate SSSS i UGS "Nezavisnost" koji su tražili da minimalna zarada iznosi 60 posto prosječne potrošačke korpe ili 61.800 dinara (cca 1031 KM).

Poslodavci su u pregovorima ponudili povećanje od 7,7 posto koliko je za sljedeću godinu projektirani rast bruto domaćeg proizvoda i inflacije, a za veći rast traže kompenzaciju preko smanjenja poreza.

Točan iznos povećanja bit će određen na sjednici Socijalno-ekonomskog vijeća 28. kolovoza.

Nešto ranije u petak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izvjestio je da je Vlada Srbije prihvatila njegov prijedlog i da će povećanje mirovina biti od 1. prosinca ove godine, a ne kako je ranije planirano od 1. sijećnja naredne godine, dodavši da bi ono trebalo da bude 11 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close