Nemogući

Lista najskupljih gradova - toliko su skupi da se smatraju najnepristupačnijim za život

Pojedini gradovi postali su ''nemogući'' za život
Gospodarstvo / Novac | 17. 06. 2024. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tržište nekretnina u posljednja dva desetljeća, širom svijeta, postalo je toliko skupo da danas mnogi smatraju da je u pojedinim gradovima nemoguće priuštiti život. Upravo najnovija lista najskupljih gradova mnoge će iznenaditi.

Ovogodišnji izvještaj je usporedio prosječne prihode s prosječnim cijenama nekretnina. Utvrđeno je da su potražnja za kućama s vanjskim prostorom izazvana pandemijom, politika korištenja zemljišta usmjerena na ograničavanje širenja urbanih sredina i investitori koji su se gomilali na tržištima doveli do porasta cijena.



Američki gradovi na zapadnoj obali i Havajima zauzeli su pet od deset najnepristupačnijih gradova, prema godišnjem izvještaju o dostupnosti stambenog prostora Demographic International, koji prati cijene kuća već 20 godina.

Možda ne iznenađuje da su najskuplji američki gradovi za kupovinu kuće u Kaliforniji, gdje su San Jose, Los Angeles, San Francisco i San Diego ušli na listu od top 10 najskupljih gradova.

Havajska prijestolnica Honolulu također se pominje na šestom mjestu od 94 glavna tržišta ispitana u osam zemalja.

Australija je jedina zemlja osim SAD-a koja dominira na listi najnepristupačnijih gradova, koju predvode Sydney i južni gradovi Melbourne i Adelaide u Južnoj Australiji.

Ipak, na vrhu globalne ljestvice i dalje se nalazi Hong Kong - "kompaktno azijsko središte poznato po svojim malim stanovima i visokim cijenama kirije", kako to piše CNN.

I Vancouver i Toronto našli su se na listi gradova koje je skoro nemoguće priuštiti.

Nadalje, tu su i Pittsburgh, Rochester i St Louis u SAD-u; Edmonton i Calgary u Canadi; Blackpool, Lancashire i Glasgow u Velikoj Britaniji te Perth i Brisbane u Australiji.

Izvještaj su sastavili istraživači iz Centra za demografiju i politiku na Univerzitetu Chapman u Kaliforniji i Frontier Centra za javnu politiku, nezavisnog istraživačkog centra za javne politike u Canadi.


Top 10 "nemogućih" gradova

  1. Hong Kong
  2. Sydney
  3. Vancouver
  4. San Jose
  5. Los Angeles
  6. Honolulu
  7. Melbourne
  8. San Francisco/Adelaide
  9. San Diego
  10. Toronto
Kopirati
Drag cursor here to close