Padanje

Loše vijesti iz Njemačke

Loše vijesti iz kompanije Volkswagen utječu na val pesimizma koji se širi po cijeloj njemačkoj industriji.
Gospodarstvo / Novac | 23. 09. 2024. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Recesija u njemačkom proizvodnom sektoru se produbila u rujnu, a pesimizam u cijeloj industriji je u porastu, zaključak je nakon danas objavljenog izvještaja o gospodarskim kretanjima u toj zemlji.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u Njemačkoj je, prema prvoj preliminarnoj procjeni, u rujnu pao sa 48,4 poena na 47,2 poena i sada je najniži za sedam mjeseci.

Tržišta su očekivala znatno blaži rujanski pad na 48,2 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

Indeks menadžera nabavke u sektoru usluga je u rujnu pao sa 51,2 poena iz kolovoza na 50,6 poena, a PMI u njemačkom sektoru proizvodnje sa 42,8 poena na 40,5 poena.

"Optimizam je stvar prošlosti. Proizvođači su izuzetno depresivni povodom svojih budućih izgleda, a očekivanja za narednu godinu su u naglom padu", rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Cyrus de la Rubia.

Prema njegovom mišljenju, loše vijesti iz kompanije Volkswagen utječu na val pesimizma koji se širi po cijeloj njemačkoj industriji.

Dodao je kako se problemi prelijevaju i na inače stabilan sektor usluga u Njemačkoj koji je pogođen usporavanjem rasta.

Banka procjenjuje da bi njemačka ekonomija u trećem tromjesečju 2024. mogla pasti za 0,2 posto u odnosu na drugi kvartal ove godine, navodi Cyrus de la Rubia.

Bonus video:

Video: Trudnoća i porod: mitovi, realnost i ženska prava, stručno s ginekologinjom | Rastući s djecom
Kopirati
Drag cursor here to close