Koga briga

MMF upozorio vlast da mora pomoći građanima!

Preporuka MMF-a vlastima je da se posvete rješavanju problema povećanja troškova života.
Gospodarstvo / Novac | 11. 11. 2022. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Inflacija u BiH je najveća na zapadnom Balkanu, a gospodarski rast će usporiti, zbog čega vlasti treba da smanje javnu potrošnju, a pomoć usmjere na najugroženije kategorije'', rekao je u Intervjuu za Nezavisne novine Andrew Jewell, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH.

''Vidjeli smo povećanje plaća u javnom sektoru, povećanje mirovina, a nismo vidjeli fokusiranje pomoći prema onima kojima najviše treba. Što se ova pomoć bude bolje usmjeravala bit će to manji teret za javne financije'', rekao je Jewell.

Rekao je kako je preporuka MMF-a vlastima da se posvete rješavanju problema povećanja troškova života.

''Građani su suočeni s inflacijom tako da su realne plaće u padu. Mnogo je ranjivih koji prolaze kroz teška vremena. Mi mislimo da je prioritet da se krene u borbu protiv krize porasta troškova života'', rekao je.

Pojasnio je kako su dvije kategorije koje najviše utječu na inflaciju hrana i cijene prijevoza te da cijene prijevoza značajno utječu cijene goriva.

''To je ono što sam pokušao da naglasim u svojoj prezentaciji, da je većina inflacije u BiH 'uvozna' jer na nju utiču međunarodne cijene hrane i energenata'', rekao je.

Inače, najnoviji podaci sindikalnoj košarici, za koju nikom nije jasno kako se izračunava, kažu kako jednoj četveročlanoj obitelji u BiH za život treba mjesečno skoro 3.000 KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close