Nikad zaduženiji

VIDEO | MMF zabrinut za BIH, političari imaju svoje tumačenje

Za samo pola godine, vanjski dug BiH se povećao za 617 milijuna maraka. Trend života na kredit se nastavio u oba entiteta.
Gospodarstvo / Novac | 19. 12. 2021. u 09:04 Bljesak.info
Javni dug veći od 629 miliona KM

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici MMF-a zabrinuti su zbog najava iz Republike Srpske o povlačenju iz sustava indirektnih poreza. Smatraju da bi takvo djelovanje izazvalo negativne ekonomske posljedice za građane.

Fiskalni savjet BiH nedavno je jednoglasno odbio sastanak sa šeficom misije MMF-a, koja je htjela razgovarati baš o toj temi. Bosni i Hercegovini ne bi bilo pametno da se igra s MMF-om, smatraju ekonomisti, jer je njen glavni i najpovoljniji kreditor, piše BHRT

Odbili sastanak

Fiskalni savjet, u kojem sjede i predsjedavajući Savjeta ministara, entitetski premijeri i ministri financija, bez objašnjenja je odbio sastanak sa šeficom Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu.

Međunarodni kreditor računa na Upravu za indirektno oporezivanje kao glavni izvor prihoda te strahuju da bi njeno eventualno rasformiranje ugrozilo vraćanje kredita. Predsjedavajući Savjeta ministara im poručuje:

"Građani Bosne i Hercegovine i nadležne institucije će odlučiti kako će BiH prikupljati porezne prihode u svojoj zemlji i kako će servisirati vanjski dug. Pozivam šeficu Misije MMF-a i šefa ureda da sa svim nivoima vlasti u BiH rade na vraćanju međusobnog povjerenja i usvajanju novog aranžmana", kazao je Zoran Tegeltija.

Zašto takva odluka - iz entitetskih ministarstava financija nisu odgovorili, niti su pojasnili što je alternativa ako MMF postavi nove uvjete. Političari imaju svoje tumačenje.

Povećanje duga

"Vjerojatno imaju dovoljno para, ne treba novca, ne treba nikakav kredit jer mi smo dobri, napredujemo, sve ide u najboljem redu", kazao je zastupnik u PD PSBiH Mirko Šarović.

Istina je, ipak, daleko od toga. Za samo pola godine, vanjski dug BiH se povećao za 617 milijuna maraka. Trend života na kredit se nastavio u oba entiteta. Bosni i Hercegovini se zato ne bi isplatilo da se igra s MMF-om, jer bi mogli povući svoja sredstva. I dodatno uvjetovati pregovore za novi kredit, vrijedan 750 milijuna maraka.

"Ono što je bitno napomenuti je da je MMF najbolji kreditor po dvije osnove. Prije svega, same cijene sredstava koje se dobiju, koja spadaju u red najpovoljnijih, a s druge, zbog činjenice da MMF uvjetuje vlasti da provedu određene reforme. Drugi kreditori ne traže od vlasti reforme, samo traže da se vrate krediti.

Zaduživanje kod drugih ino kreditora, što se uveliko radi, nije isplativo niti pametno, kažu ekonomisti, jer su uvjeti daleko nepovoljniji od MMF-ovih. Upozoravaju i na trendove zaduženja koji se koriste isključivo u potrošnji, bez ulaganja u strateške investicijske projekte i gospodarski razvoj", kazao je ekonomist Admir Čavalić.

Kopirati
Drag cursor here to close