Trojka

Neki ministri i zamjenici se odrekli povećanja plaća

Osnovna plaća ministra s osnovicom od 600 KM iznosit će 5.100 KM i za čak 553 KM biti veća nego što je sada.
Gospodarstvo / Novac | 15. 03. 2023. u 15:07 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri Zukan Helez, Edin Forto, Sevlid Hurtić i Elmedin Konaković, te zamjenici ministara Duška Jurišić, Muhamed Hasanović i Elvir Mahmuzić odrekli uvećanja plaća još prije glasovanja u Vijeću ministara.

Naime, Vijeće ministara usvojilo je Nacrt zakona o proračunu Bosne i Hercegovine za 2023. godinu u kojem je predviđeno povećanje plaća na državnoj razini čime će nakon dugo godina državni službenici, pripadnici Oružanih snaga BiH i granični policajci dobiti povećanje plaća.

Tim povodom oglasili su se iz Naše stranke, NiP-a i SDP-a koji su poručili da su zadovoljni zbog činjenice da su povećane plaće vojnicima, policajcima…

''Došlo je do povećanja osnovice za sve, ali su se zato naši Tada smo i raspravljali kako da taj problem riješimo i odlučili smo se da idemo u zakonsko razdvajanje plaća izabranih i imenovanih od zaposlenih na državnoj razini, a dotad da se odreknemo uvećanja. To smo i usvojili na Vijeću ministara. Na odricanje ćemo pozvati i naše zastupnike u Zastupničkom i u Domu naroda. Naravno, u parlamentarnoj proceduri još uvijek se može postići da se smanje plaće ministara i zastupnika'', navedeno je u zajedničkom priopćenju.

Naime, novom Odlukom osnovica za obračun plaća povećana je sa 535 na 600 KM, a s obzirom da plaća zavisi od koeficijenta, matematika kaže da će imenovane osobe imati daleko više koristi nego državni službenici, namještenici, stručni suradnici itd...

Primjera radi, s osnovicom od 600 KM, osnovna plaća higijeničarke bit će 720 KM jer njihov koeficijent iznosi 1,2, i u odnosu na sadašnju plaću veća je za 78 KM. S druge strane, osnovna plaća ministra sa osnovicom od 600 KM iznosit će 5.100 KM i za čak 553 KM bit će veća nego što je sada.

Koeficijent ministra iznosi 8.5. Uvjerljivo najveće povećanje plaće bit će članovima Predsjedništva BiH koji imaju koeficijent 10, pa će ubuduće, odnosno kada proračun stupi na snagu, umjesto osnovne plaće od 5.350 KM, imati osnovnu plaću od 6.000 KM.

 
Kopirati
Drag cursor here to close