100

Neslavna lista: Ovo su najveći porezni dužnici u RS-u

Na ovoj neslavnoj listi ima mnoštvo dužnika u stečaju i ti dužnici su manje-više poznati, poput ''UNIS''-a - Fabrike cijevi u Derventi, koja je najveći dužnik sa više od 16 milijuna KM.
Gospodarstvo / Novac | 05. 09. 2024. u 09:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najvećih 100 poreznih dužnika u Republici Srpskoj na ime izravnih poreza i doprinosa duguju oko 264,9 milijuna KM - podaci su Porezne uprave RS.

Na ovoj neslavnoj listi ima mnoštvo dužnika u stečaju i ti dužnici su manje-više poznati, poput ''UNIS''-a - Fabrike cijevi u Derventi, koja je najveći dužnik sa više od 16 milijuna KM.

Posljednji podaci o dužnicima su zaključno sa junom ove godine i ono što je iznenađenje jeste da se među najvećim dužnicima nalazi Mješovito poduzeće ''Elektroprivreda RS'' (matično poduzeće). Po podacima Porezne uprave RS, ovo strateško poduzeće u vlasništvu RS na kraju šestog mjeseca bilo je dužno oko 12,8 milijuna KM poreza i doprinosa. Tako se nalaze na drugom mjestu po visini poreskog duga u RS.

ERS nije jedino javno poduzeće koje je porezni dužnik. To su i ''Šume RS'' koje zapošljava najveći broj radnika u RS, a na kraju lipnja dugovali su oko 1,7 milijuna KM poreza i doprinosa.

Na popisu velikih poreznih dužnika iz javnog sektora su i Skupština općine Sokolac koja duguje oko 3,1 milijun KM, javna ustanova Nacionalni park ''Sutjeska'' sa dugom od oko dva milijuna KM, te Gradska razvojna agencija Doboj sa oko 1,3 milijuna KM, a isto toliko duguje i općina Brod.

Među najvećim poreznim dužnicima nalaze se i dva sportska kluba - Košarakaški klub ''Igokea'' Laktaši koji je na kraju lipnja dugovao oko 1,6 milijuna KM poreza i doprinosa i Fudbalski klub ''Rudar'' Prijedor sa dugom većim od milijun KM.

Veliki dužnik i to peti po veličini duga je i poduzeće koje se bavi proizvodnjom i remontom ''Kosmos''  Banja Luka koje je na kraju prvog polugodišta dugovalo oko 10,5 milijuna KM.

Na popisu poreznih dužnika je i firma koja je prije nekoliko godina osnovana ''Bosfor Mason Construction'' d.o.o. Banja Luka i duguje oko 1,2 milijuna KM. Ova firma dovodi radnike iz inostranstva koji su angažovani na građevinskim poslovima u Banjoj Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close