Planirajte unaprijed

Ovo su najbolji financijski savjeti za svako desetljeće vašeg života

Osobne financije cjeloživotno su putovanje koje se razvija sa svakim desetljećem.
Gospodarstvo / Novac | 18. 07. 2024. u 10:14 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako starite, vaše se financijske potrebe neizbježno mijenjaju i mogu postati složenije. Takav mora biti i vaš pristup novcu, prenosi HuffPost

Kako bismo pomogli ljudima na ovom neodoljivom putovanju, zamolili smo stručnjake za osobne financije da podijele najbolje savjete za svako desetljeće života.

U 20-ima

"Počnite planirati proračun, štedjeti i ulagati čim budete mogli", rekla je Bola Sokunbi, osnivačica Clever Girl Finance, za HuffPost. "Najlakše je započeti s opcijom mirovinske štednje vašeg poslodavca ako je imate. Ako vaš poslodavac nudi odgovarajuću mirovinsku štednju, prihvatite je."

Steknite naviku štednje tako da živite ispod svojih mogućnosti i "prvo plaćate sebi" ― tj. usmjeravate novac na svoj štedni račun u svakom ciklusu isplate. Namjerno razmislite o vrstama vrijednosti potrošnje s kojima želite živjeti.

U 30-ima

"U svojim 30-ima vjerojatno ćete imati više znanja o financijama, zbog čega su one dobro vrijeme da se počnete obrazovati oko nekih stvari ili da čak pronađete savjetnika," rekao je Steiner. "Nije važno koliko zarađujete ili kakav posao imate, niti jeste li samci ili imate obitelj. Svatko zaslužuje financijski savjet, stoga je ključno imati savjetnika koji može bolje objasniti financijske uvide jedinstvene za vašu situaciju."

Informirajte se više o ulaganju i proračunu i pokušajte izbjeći gomilanje dugova s visokim kamatama, poput dugova po kreditnoj kartici. Izgradite fond za hitne slučajeve koji vas može održati barem nekoliko mjeseci ako je potrebno.

"Usredotočite se na povećanje svog prihoda uz dva posla, traženje promaknuća i pokretanje nečeg svoga", savjetovao je Jannese Torres, voditelj emisije "Yo Quiero Dinero!" podcasta i autor knjige “Financially Lit!"

"Izbjegavajte inflaciju životnog stila kako vam prihodi rastu, umjesto toga iskoristite ovaj dodatni novac za uštedu za kupnju kuće, otplatu duga za kredit ili povećanje svojih ulaganja."

U 40-ima

"Do sada, vjerojatno imate obitelj koja se financijski oslanja na vas. Pobrinite se da vaša polica osiguranja pruža dovoljnu zaštitu vašim voljenima."

Vaše potrebe za životnim osiguranjem mogu se mijenjati tijekom vremena, ali pobrinite se da imate barem osnovnu zaštitu za svoju obitelj. 

"Kako starite, vaše se potrebe za naknadama u slučaju smrti mogu promijeniti i možda ćete se više fokusirati na pogodnosti životnog osiguranja. Životne beneficije mogle bi osigurati mirovinu i prihode."

Također je preporučio da razmotrite opcije osiguranja za dugotrajnu njegu kako biste pomogli svojoj obitelji da plati ustanovu ili podršku kod kuće kasnije u životu.

U 50-ima

"Ovo je sjajno vrijeme da počnete razmišljati o tome kako će izgledati vaša stvarna mirovina", rekao je Sokunbi. "Odredite koliko će vam trebati i prema tome prilagodite svoju ušteđevinu. Razmotrite opcije zdravstvene i dugoročne skrbi."

Ako su vaša djeca odrasla i otišla iz kuće, a vama ne treba toliko prostora, možda biste trebali smanjiti troškove održavanja kuće te je prodati i preseliti se u manji stambeni prostor. 

U 60-ima

U ovim godinama većina ljudi prestaje raditi i odlazi u mirovinu, te je bitno da znate na što vam točno odlazi novac. To će vam pomoći da znate s koliko raspolažete i na što najviše trošite.

"Znajte odakle vam prihodi u mirovini, prvo provjerite jesu li vaše potrebe pokrivene, a zatim planirajte kako strateški financirati jednokratne troškove poput putovanja, renoviranja, raznih događaja itd.", rekao je Gary Grewal, trener Financial Finesse.

U 70-ima

"U vašim 70-im, trebate osigurati plan oporuke i imovine, održavati dobru brigu o svom zdravlju te uživati u svojim zlatnim godinama. 

Razmislite o tome koji su vaši ciljevi za ovaj dio vašeg života i kako želite provesti svoju mirovinu. "Sada imate slobodu koristiti svoje vrijeme i novac za uživanje u svojoj mirovini."

U 80-ima

Starije osobe često su mete financijskih prijevara, pa su vaše 80-e vrijeme da budete dodatno oprezni oko toga kamo odlazi vaš novac. Također, razmislite o svom naslijeđu.

"Razmislite o dobro proživljenom životu i o tome što je vaš život učinilo boljim", rekao je Grewal. "Također, pobrinite se da svoju imovinu pravedno rasporedite na djecu ako ih imate, te da ovo životno doba provedete u miru i bez ikakvih briga."

 

Kopirati
Drag cursor here to close