Sankcije

Priča o hibridnom ratu: RS ne može dobiti novac od prijatelja

Vidović je odbacila kao netočne navode i insinuacije da je Srpska iznijela sredstva, jer, kako ističe, "mi za to nemamo kapacitet".
Gospodarstvo / Novac | 24. 07. 2024. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Veleposlanstvo SAD-a u BiH blokira dolazak sredstava u Republiku Srpsku, ali se uzalud nadaju, jer Srpska neće bankrotirati'', poručila je danas ministrica financija RS Zora Vidović gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

Navela je kako je predsjednik RS Milorad Dodik rekao da Srpska može osigurati sredstva izvana koja bi došla u Srpsku.

"Republika Srpska može dobiti vrlo povoljna sredstva vani. Imamo dio sredstava, ali američko veleposlanstvo blokira da donesemo ta sredstva u Srpsku", navela je Vidović.

RS bi od toga, kaže, imala mnogo koristi.

"To su sredstva prijatelja Srpske. To su države koje su spremne investirati u Srpsku po povoljnim uvjetima. Ali ne možemo to dobiti, jer je američko veleposlanstvo zabranilo priliv bilo kakvog novca", navela je Vidović.

Iznošenje novca

Istaknula je da to što radi Amerika šteti građanima, jer bi taj novac bio iskorišten za infrastrukturne projekte, kao i za povećanje plata.

Istovremeno, Vidović je odbacila kao netočne navode i insinuacije da je Srpska iznijela sredstva, jer, kako ističe, "mi za to nemamo kapacitet".

Ni privatne kompanije iz RS ne mogu iznijeti sredstva, kaže Vidović i pojašnjava da to može jedino Centralna banka BiH.

"Ali to su sredstva BiH, ne Srpske. Od tih sredstva ni nema efekta, Mogu i banke, ali samo one koje imaju strani kapital. Njihove majke banke su vani", rekla je Vidović.

Navela je da je Srpska financijski stabilna i da se budžet redovno realizira.

"Imamo najmanji nivo zaduženja. Smanjili smo na 32 posto BDP-a", navela je i istaknula da Srpska ima investicije sa Zapada, jer ''mnoge zapadne kompanije ne slušaju svoje države''.

"Investitori žele da dođu gdje su povoljni uvjeti, a Srpska im to nudi", navela je Vidović.

Hibridni rat

Ministar unutarnjih poslova RS, Siniša Karan, rekao je kako se ''protiv Republike Srpske već 30 godina vodi hibridni rat u svim segmentima, a jedan od ključnih je ekonomski rat''.

Karan je rekao kako su sankcije koje su dobili rukovodstvo RS i pojedina poduzeća prepoznati oblici hibridnog rata koje SAD i neke druge zemlje vode u cijelom svijetu posljednjih 30 godina.

I Veleposlanik BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ rekao je kako je ''potpuno jasno da Veleposlanstvo SAD u Sarajevu, zajedno sa britanskim i njemačkom veleposlanstvom, vode u ime svojih država hibridni rat protiv Republike Srpske, što se ogleda kroz njihovo nediplomatsko ponašanje, sankcije i politički pritisak''.

"Svi oni elementi koji su sastavni dio ovakvog oblika nekonvencionalnog ratovanja primetni su kod aktivnosti navedenih ambasada: ekonomske sankcije prema dužnosnicima Republike Srpske, propagandne aktivnosti i širenje lažnih vijesti preko potplaćenih medija, cyber operacije, prisluškivanje, špijunske aktivnosti i slično", naveo je Vranješ.

 

Kopirati
Drag cursor here to close