G7

Prodavanje duga: Saudijska Arabija zaprijetila Europi zbog Rusije

Skupina G7 je u svibnju i lipnju je razmatrala kako da iskoristi zamrznuta sredstva ruske centralne banke...
Gospodarstvo / Novac | 10. 07. 2024. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska Arabija je ranije ove godine privatno nagovijestila da bi mogla prodati neke europske dugove ako skupina G7 odluči zaplijeniti skoro 300 milijardi dolara zamrznute imovine Rusije.

Ministarstvo financija Saudijske Arabije je u tom kontekstu posebno spomenulo dug koji je emitirao francuski trezor, a neki sudionici razgovora su to doživjeli kao "prikrivenu prijetnju", prenosi Bloomberg pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Skupina G7 je u svibnju i lipnju je razmatrala kako da iskoristi zamrznuta sredstva ruske centralne banke za podršku Ukrajini i na kraju odlučila iskoristiti samo profit od imovine, dok je sama imovina ostala netaknuta.

Neimenovani Bloombergov izvor kaže kako se Saudijska pozicija promijenila nakon što su zemlje G7 iznijele prijedlog koji ne predviđa zapljenu ruske imovine.

Kako se navodi, nije jasno je li se Rijad odlučio za ovaj potez zbog solidarnosti s Moskvom ili iz vlastitih interesa, ali sigurno je da se Saudijska Arabija sve više pozicionira kao diplomatska sila koja želi biti posrednik između Rusije i Ukrajine.

Neimenovani saudijski dužnosnik je naknadno rekao da vlada u Rijadu nije nikom prijetila, ali da je članovima G7 vjerojatno skrenuta pažnja na posljedice bilo kakvih zapljena.

Kopirati
Drag cursor here to close