Snažne stope rasta

Rast plaća i usporavanje inflacije guraju promet u maloprodaji

U prošloj godini kupci u BiH su uglavnom kupovali prehrambene proizvode, s tim što analitičari Bloomberg Adrije u ovoj godini očekuju oporavak neprehrambenog sektora.
Gospodarstvo / Novac | 11. 07. 2024. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maloprodajni sektor u Bosni i Hercegovini 14. mjesec zaredom bilježi dvocifreni godišnji rast. S druge strane, u maju je evidentiran pad prometa na mjesečnoj razini i to u skoro svim vrstama trgovina. Do kraja godine očekuju se i dalje snažne stope rasta kao rezultat povećanja plaća i usporavanja inflacije.

Na godišnjoj razini promet u maloprodaji je rastao za 11,8 posto. Promet neprehrambenim proizvodima rastao je za 15,1 posto, što je rezultat snažnog rasta prometa u trgovinama odjećom i obućom i informacijsko-komunikacijskom opremom, piše BloombergAdria.

Desezonirani promet trgovine na malo

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u svibnju 2024. godine zabilježio je pad od 1,9 posto u odnosu na travanj 2024. godine. Pad prometa zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima u iznosu od 1,2 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima pao za 1,9 posto. Pad prometa predvode trgovine sportskom opremom i proizvodima za kulturu i rekreaciju.

"Na strani potrošnje, otpornost je već vidljiva kroz kontinuiran dvocifren rast prometa maloprodaje u prvom kvartalu 2024. godine od 15,6 posto, potpomognut i dalje prisutnim rastom plata od šest posto u odnosu na prosjek prethodne godine, kao i snažnom kreditnom aktivnošću stanovništva koja je posebno intenzivirana od početka godine, pogotovo u dijelu potrošačkih kredita koji su rasli 8,4 posto i stambenih kredita uz rast 9,1 posto", naveli su analitičari Raiffeisen banke u BiH.

Maloprodaja je u BiH, u poređenju sa zemljama regije, u prošloj godini doživjela ekspanziju, gdje je zabilježena dvocifrena stopa rasta. U prošloj godini kupci u BiH su uglavnom kupovali prehrambene proizvode, s tim što analitičari Bloomberg Adrije u ovoj godini očekuju oporavak neprehrambenog sektora.

Poboljšanje potrošačkih fundamenata

Analitičari ističu da se potrošački fundamenti poboljšavaju, što je vidljivo kroz rast zarada od oko devet posto u aprilu 2024. Ako se promatra malo duži rok, u travnju 2024. u odnosu na kraj 2020., neto zarade su nominalno dodale oko 39 posto, dok su cijene manje porasle, oko 26 posto, što je poboljšalo potrošački potencijal. Također, pozitivni trendovi na tržištu rada omogućili su konstantan rast prometa u trgovini na malo.

Marina Petrov Savić, viša analitičarka makroekonomije i tržišta kapitala u analitičkom timu Bloomberg Adrije, kaže da je realni rast zarada koji vidimo od početka 2023., uz naglo usporavanje inflacije, dao vjetar u leđa bržem rastu potrošnje.

"Pozitivno su doprinijele i doznake koje su također nastavile rasti, pa je u 2023. ostvaren rekordan priliv od oko 3,8 milijardi KM, što je oko osam posto BDP-a. Očekujemo da se nastavi trend rasta u trgovini u BiH, u skladu s jačanjem fundamenata potrošnje, ali i samom činjenicom da je nivo potrošnje nizak (stvarna individualna potrošnja među najnižim u Europi) i da postoji prostor za solidne stope rasta", pojašnjava Petrov Savić.

Kopirati
Drag cursor here to close