Novi problemi

SAD proširio sankcije Rusiji: Nove mjere pogađaju banke, tehnologiju i burzu

Sankcije su uvedene i Moskovskoj burzi, što je rezultiralo obustavom trgovanja u dolarima i eurima, a američke vlasti nastoje ograničiti i ruski pristup tehnologiji, uključujući čipove i softver.
Gospodarstvo / Novac | 13. 06. 2024. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države proširile su sankcije protiv Rusije, ciljajući strane banke koje posluju sa subjektima već pod sankcijama. Ove nove mjere dio su prosinačkog programa, a odnose se na banke koje pomažu ruskim ratnim naporima u Ukrajini.

Sankcije su uvedene i Moskovskoj burzi, što je rezultiralo obustavom trgovanja u dolarima i eurima, a američke vlasti nastoje ograničiti i ruski pristup tehnologiji, uključujući čipove i softver.

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden potpisao je u prosincu izvršnu uredbu kojom su sankcionirane banke koje posluju s oko 1.200 pojedinaca i tvrtki povezanim s ruskim ratnim strojem. Ovim proširenjem, broj subjekata pogođenih sankcijama narastao je na oko 4.500.

Globalni financijski embargo

Peter Harrell, bivši viši direktor Bijele kuće za međunarodnu ekonomiju, izjavio je za Reuters da se SAD "približava nečemu što nalikuje pokušaju uspostavljanja globalnog financijskog embarga protiv Rusije".

U sklopu ovih napora, američko Ministarstvo financija objavilo je sankcije dijelovima ruskog financijskog sustava, uključujući Moskovsku burzu, jednu od glavnih burzi u Rusiji. Sankcije su prisilile burzu, najveće rusko devizno tržište, na prestanak trgovanja u dolarima i eurima.

Osim financijskog sektora, sankcije se odnose i na tehnologiju. Čipovi i druga tehnologija proizvedena u SAD-u pronađeni su u oborenoj ruskoj opremi na ukrajinskom ratištu, uključujući bespilotne letjelice, radiouređaje, projektile i oklopna vozila.

Cilj je otežati tvrtkama isporuku ove tehnologije Rusiji, posebno preko lažnih tvrtki u Hong Kongu koje prodaju čipove Rusiji.

Problemi i za IT sektor

Također, ograničeni su i softver i IT usluge, iako SAD navodi da ove mjere "nemaju namjeru ometati civilno društvo i civilne telekomunikacije".

Analitičari smatraju da će sankcije dugoročno otežati Moskvi vođenje rata i oslabiti rusko gospodarstvo.

"Rusko ratno gospodarstvo duboko je izolirano od međunarodnog financijskog sustava, što prisiljava Kremlj na očajničku potragu za vanjskim resursima", izjavila je ministrica financija Janet Yellen.

"Današnje mjere ciljaju njihove preostale putove za međunarodne materijale i opremu, uključujući oslanjanje na kritične isporuke iz trećih zemalja", dodala je.

Ove su odluke objavljene dok se predsjednik Biden pripremao za summit G7 u Italiji, gdje će se sastati s čelnicima Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana.

Jedan od prioriteta sastanka je jačanje potpore Ukrajini, koja je sada u trećoj godini otpora ruskoj invaziji.

Inače, unatoč brojnim sankcijama od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., Međunarodni monetarni fond predviđa da će rusko gospodarstvo ove godine rasti za 3,2%.

Analitičari smatraju da će sankcije dugoročno otežati Moskvi vođenje rata i oslabiti rusko gospodarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close