2.768 KM

Sindikat traži sastanak s Gradom Mostarom radi isplate jednokratne pomoći

Sindikalna organizacija Gradske uprave Grada Mostara traži žurni radni sastanak u vezi pregovaranja odobravanja isplate 2.768 KM
Gospodarstvo / Novac | 20. 07. 2024. u 07:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna organizacija Gradske uprave Grada Mostara traži žurni radni sastanak u vezi pregovaranja odobravanja isplate jednokratne novčane pomoći po uredbi Vlade Federacije.

''Sukladno uredbi vlade Federacije BiH o isplati pomoći od strane poslodavca u visini od maksimalnog iznosa do 2.768 KM tražimo žurni radni sastanak u vezi pregovaranje odobravanje isplate dinamike i načina realizacije isplate pomoći, a s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih rastom cijena osnovnih životnih namirnica'', bavodi se u zahtjevu sindikata za sastanak.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na zadnjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih rastom cijena osnovnih životnih namirnica donijela Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca, dinamika isplate i način realizacije.

 

Pravo na ovu pomoć, uslijed inflatornog rasta cijena, ima lice koje ima zasnovan radni odnos sa poslodavcem u skladu sa članom 4. Zakona o radu.

Ova pomoć se ne smatra plaćom Poslodavac može, na osnovu ove uredbe, izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.768 KM u skladu s financijskim mogućnostima i pravilima propisanim ovom uredbom. 

Poslodavac može, na osnovu ove uredbe, izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.768 KM u skladu s financijskim mogućnostima i pravilima propisanim ovom uredbom. Također, može izvršiti isplatu pomoći i u iznosu koji je manji od ovog iznosa. Pomoć se može isplatiti u periodu od dana stupanja na snagu ove uredbe, a najkasnije do dana prestanka njenog važenja. Ova pomoć se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu. 

Kopirati
Drag cursor here to close