Neuvezanost sustava

Stranci dužni 622 tisuće KM za prometne kazne

Zbog neuvezanosti sustava MUP-ova i Granične policije, stranci našu zemlju mogu napustiti, odnosno prijeći granice bez plaćanja kazne
Gospodarstvo / Novac | 17. 07. 2024. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strani državljani imaju više od 622 tisuće KM neplaćenih novčanih kazni u cijeloj Bosni i Hercegovini, u prvih šest mjeseci ove godine, a koje su im izdate zbog prekršaja u povijesti.

Potvrđeno je ovo za Vijesti iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA). Točan iznos, s troškovi postupka i dodatne takes, na dan 27. lipnja 2024. godine iznosi 622240.95 KM i to je zvanični podatak kojeg smo dobili iz baze IDDEEA-e.

''Nakon uvida u pomenutu evidenciju koju tehnički vodi i održava Agencija za identifikaciske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, vezano za Zahtjev kojim se traži dostavljanje podataka iz evidencije novčanih kazni i prekršajne evidencije o ukupnom novčanom iznosu neplaćenih novčanih kazni za strane državljane, koje su im izdate zbog učinjenog prekršaja u saobraćaju na prostor Bosne i Hercegovine, utvrđeno je da iznos duga na dan 27.06.2024.godine 502296 KM'', naveli su nam dodajući da u isti nisu uključeni troškovi postupka i dodatne takse.

''Iznos duga s troškovima postupka i dodatim taksama je 622240.95 KM. Informacija je sačinjena dana 27.06.2024. godine'', poručili su nam iz IDDEEA-e.

Neuvezanost sustava 

Zbog neuvezanosti sustava MUP-ova i Granične policije, stranci našu zemlju mogu napustiti, odnosno prijeći granice bez plaćanja kazne. Na upit koji su novinari poslali Graničnoj policiji BiH, obavijestili su da u skladu s odredbama Zakona o prekršajima BiH, unos i obradu podataka u centralnu elektronsku evidenciju o izrečenim prekršajima i prekršajnim sankcijama, imaju policijski organi svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

''S tim u vezi, naglašavamo da Granična policija BiH kao policijski organ u BiH, ima nadležnost za unos i obradu podataka u elektronskoj prekršajnoj evidenciji, samo za prekršaje iz svoje nadležnosti pa samim time ne vrši praćenje realizacije izvršenja novčanih kazni izrečenih za prekršaje počinjene po Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, zbog čega ne objedinjava, niti analizira statističke podatke, koji se odnose na naprijed navedeno'', kazali su iz GP BIH.

Ministarstvo unutarnjih polova i Federalna uprava policije dodatno je neuvezana sa županijskim MUP-ovima, pa su nas za detalje uputili na deset županijskih MUP-ova, jer Federalna uprava policije nije nadležna za oblast prometa i prometnih prekršaja.

Ovaj problem pokazuje složenost i neuvezanost sistema naplate novčanih kazni u Bosni i Hercegovini te ukazuje ozbiljan problem, ali i nerad nadležnih na iznalaženju rješenja za poboljšanje koordinacije između različitih policijskih organa i institucija.

Nadležnosti i odgovornosti

Različite nadležnosti i odgovornosti, otežavaju praćenje i naplatu tih kazni, a na koncu je na gubitku država BIH.

Od prije dvije godine u Hrvatskoj nije moguća gotovinska naplata prometnih prekršaja na licu mjesta. Naime, susjedna zemlja je u potpunosti prešla na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

Radi se o plaćanju novčane kazne karticom na licu mjestu, a iznos kazne se umanjuje za polovinu. Građanin koji plati kaznu na licu mjesta karticom u Hrvatskoj, dobit će potvrdu da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, kao i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

U Bosni i Hercegovini, iako je bilo dosta govora, ovaj sistem naplate kazni nije zaživio. U Federaciji BiH se o ovoj mogućnosti još i ne razmišlja, iako za to postoje brojni preduvjeti. Jedan od njih je činjenica da Federacija BiH u svom većinskom vlasništvu ima banku, poput Union banke, preko koje bi se ovaj sistem jednostavno mogao uspostaviti.

I dok su svjetski trendovi odavno otišli u smjeru izbacivanja gotovine iz upotrebe, a već se ide i korak dalje od kartičnog plaćanja na plaćanje putem uređaja poput mobilnih, u BiH se još uvijek pogoduje načinu plaćanja 'u kešu' koji je zapravo idealno tlo za prljavi novac i poticanje korupcije.

Kopirati
Drag cursor here to close