O čemu se radi?

VIDEO | Zašto BiH gubi arbitražne sporove vrijedne milijarde maraka?

Bosna i Hercegovina, osim što je izgubila sve međunarodne gospodarske sporove, koji znatno koštaju, na kraju plaća i milijunske kamate.
Gospodarstvo / Novac | 14. 05. 2024. u 07:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema procjenama, Bosna i Hercegovina se u ovom trenutku suočava sa milijardu konvertibilnih maraka troškova za izgubljene gospodarske sporove pred međunarodnim arbitražnim sudovima.

Nitko za nastale štete do sada nije odgovarao, niti ima naznaka da će se tako nešto dooditi u skorijoj budućnosti.

Republika Srpska u ovoj godini definitivno je izgubila dva arbitražna spora, zbog kojih će dvjema slovenačkim kompanijama morati da isplati sa kamatama nešto manje od 340 milijuna maraka.

Tu, međutim, nije kraj problemima. Na pomolu je još jedan arbitražni spor, ovog puta sa Hrvatskom, vrijedan oko 200 milijuna KM, koliko u vidu odštete od Rudnika i termoelektrane "Gacko" traži "Hrvatska elektroprivreda".

Najvjerojatnije će arbitraža uslijediti i za Blok 7 TE Tuzla. Tužbu protiv Bosne i Hercegovine najavljuje Mittal zbog lukavačkog GIKIL-a.

Admir Čavalić iz Odbora za ekonomska pitanja u Parlamentu FBiH, kaže: ''Riječ je kada govorimo o eventualnim financijskim gubicima po našu zemlju o iznosima od par milijardi KM. Dakle to su zahtjevi. Nužno ne moraju se isti realizirati u praksi. U zavisnosti od toga da li ćemo dobiti ili izgubiti arbitražni postupak''.

Bosna i Hercegovina, osim što je izgubila sve međunarodne gospodarske sporove, koji znatno koštaju, na kraju plaća i milijunske kamate.

Radovan Viškoić, predsjednik Vlade Republike Srpske, navodi: ''Ukoliko uđemo bez argumenata u arbitražne sporove onda na već presuđen iznos samo će nam se zaračunati kamate za sav taj period koji mi sad na neki način budemo to odugovlačili''.

Usprkos svemu, stiče se utisak da se olako ulazi u unaprijed izgubljene arbitražne sporove, kao da se sporovi ne žele riješiti dogovorom i uz znatno manje troškove, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close