''Vijadukt'' ide u prinudnu naplatu 90 milijuna KM od BiH

Vlada RS i Vijeće ministara BiH su godinu dana nakon pokretanja arbitraže potpisali sporazum kojim se Srpska obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.
Gospodarstvo / Novac | 06. 06. 2024. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravni zastupnici slovenačkog poduzeća ''Vijadukt'', koje je dobilo arbitražu tešku 90 milijuna KM protiv Bosne i Hercegovine, tražit će prinudnu naplatu tog duga s obzirom na to da ni mjesec dana nakon odluke nitko od vlasti ne želi da kaže hoće li i kada isplatiti taj dug.

Potvrdili su to za CAPITAL u Odvjetničkom uredu ''Baroš'' u kojoj ističu da su se od donošenja odluke, početkom maja, tri puta obraćali Vijeću ministara BiH, s obzirom na to da je tužena i spor izgubila Bosna i Hercegovina, ali da oni lopticu prebacuju na Vladu RS s kojom imaju potpisan sporazum o izmirenju ovog duga.

Arbitražni postupak

Naime, Vlada RS i Vijeće ministara BiH su godinu dana nakon pokretanja arbitraže potpisali sporazum kojim se Srpska obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.

U Pdvjetničkom uredu ''Baroš'' kažu da im je poznato da postoji sporazum između Vijeća ministara i Vlade RS u vezi s pitanjem postupanja po presudi, ali da on ni na koji način ne utiče na potraživanje i obavezu koju je BiH dužna da plati po osnovu arbitražne odluke.

''Na ovu činjenicu smo na dovoljno jasan i nedvosmislen način ukazali Vijeću ministara,

Pravobranilaštvu BiH i Ministarstvu financija i trezora BiH i to kroz dva obraćanja, podnescima od 8. maja i 23. maja 2024. godine“, kazali su u ovom odvjetničkom uredu.

Kažu da su se ovim institucijama obratili i podneskom od 31. maja nakon sjednice Savjeta ministara, na kojoj nije usvojena odluka o izvršenju presude kojom se Vlada RS poziva da hitno postupi po presudi.

''BiH je tužena strana koja ima nesumnjivu, pravosnažnu i izvršnu obavezu, utvrđenu presudom. U slučaju izbjegavanja dobrovoljnog postupanja po presudi, BiH je pasivno legitimirana strana za pokretanje i vođenje izvršnog postupka'', kažu u Odvjetničkom uredu ''Baroš''.

Kamata već dostigla pola milijuna KM

U Odvjetničkom uredu ''Baroš'' su za CAPITAL rekli da se neizvršavanjem presude svakodnevno uvećavaju troškovi kamata.

Naime, ti troškovi na dnevnom nivou iznose 17.610 KM i od početka maja do danas su narasli na oko pola milijuna KM.

Dodaju da sporazum zaključen između Vijeća ministara BiH i Vlade RS uređuje interne odnose BiH i RS kao jednog od entiteta BiH, koji je u potpunosti van domašaja tužilaca i koji ne može da utiče na odnos između tužioca i BiH.

''Tužitelji ne žele na bilo koji način se miješaju u unutrašnje odnose BiH i RS. Kroz podnesak koji smo uputili nadležnim organima BiH 23. dvibnja, ostavili smo rok od 15 dana za postupanje, s ponudom da u navedenom roku definiramo sva pitanja koja se odnose na izvršenje presude. Navedeni rok ističe 7. lipnja i čini se da će postupanje nadležnih organa u potpunosti izostati jer nas još nitko nije kontaktirao po navedenom pitanju'', kazali su u ovom Odvjetničkom uredu.

Dodali su da će nakon ovog roka vjerojatno ići putem suda na priznavanje strane sudske presude, a nakon što to dobiju i na izvršni postupak.

Podsjećamo, konačnom odlukom Arbitražnog vijeća u Washingtonu BiH je obvezana da slovenačkom poduzeću ''Vijadukt'' isplati 90 milijuna maraka odštete zbog toga što je Vlada RS jednostrano raskinula ugovor o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

BiH je ovaj spor izgubila još 2022. godine, ali je Vlada RS, koja je pomenutim sporazumom sa Vijeću ministara na sebe preuzela obavezu plaćanja, slamku spasa tražila u nastavku postupka i zahtjevu za poništenje te odluke.

Međutim, početkom maja Arbitražno vijeće je taj zahtjev odbilo.

Mjesec dana nakon toga iz Vlade Srpske se još ne oglašavaju o načinu isplate duga, a na Vijeću ministara nije prošao prijedlog Pravobranilaštva BiH kojim se Vlada RS, u skladu s potpisanim sporazumom, poziva da postupi po arbitražnoj presudi.

Kopirati
Drag cursor here to close