Usvojena odluka

Vlada HNŽ-a odobrila prve zahtjeve za subvencije za porez na promet nekretnina i rente

Poziv ostaje otvorenim do utroška sredstava odobrenih za tu namjenu u Proračunu HNŽ-a za tekuću godinu, a najkasnije do 31. prosinca.
Gospodarstvo / Novac | 17. 05. 2024. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj je 18. redovitoj sjednici usvojila Odluku o odobravanju novčanih sredstava iz Proračuna HNŽ-a za 2024. godinu s pozicije Ureda predsjednice Vlade HNŽ-a ''Subvencije mladima za porez na promet nekretnina i renta'' u iznosu od 12.500,00 KM za prva dva podnositelja zahtjeva.

Poziv ostaje otvoren do utroška sredstava

Ured predsjednice Vlade objavio je Javni poziv za ostvarivanje prava na refundiranje plaćenoga poreza na promet nekretnina ili naknade za pogodnost građevnoga zemljišta (rente) i naknade troškova uređenja građevnoga zemljišta kod kupnje / građenja prve stambene nekretnine za mlade obitelji na području HNŽ-a iz sredstava Proračuna HNŽ-a za 2024. godinu.

Poziv ostaje otvorenim do utroška sredstava odobrenih za tu namjenu u Proračunu HNŽ-a za tekuću godinu, a najkasnije do 31. prosinca. Novčana sredstva za refundiranje plaćenoga poreza ili rente bit će odobravana prema redoslijedu zaprimljenih zahtjeva, a do utroška sredstava planiranih Proračunom.

Zdrastvene ustanove

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je usvojila Odluku o mjerilima i odobravanju novčanih sredstava za osiguranje elemenata standarda za investicijsko ulaganje i investicijsko tekuće održavanje te informatizaciju zdravstvene djelatnosti kao i obavljanje osnivačkih prava nad bolničkim zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač odnosno suosnivač HNŽ za 2024. godinu.

Tom su odlukom utvrđena mjerila, način financiranja, raspored i odobravanje novčanih sredstava u ukupnomu iznosu od 8 milijuna KM. Usvojena je i Odluka o odobravanju utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. s pozicije ''Grant općinama (domovi zdravlja)'' u iznosu od 4 milijuna KM kojima će Vlada izvršiti obveze iz potpisanih kolektivnih ugovora s područja zdravstvene djelatnosti.

Novčana sredstva za djecu

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi za utrošak novčanih sredstava za provedbu aktivnosti u sklopu Dječjega tjedna u HNŽ-u za 2024. u iznosu od 70.000,00 KM za nabavu školskih torbi i pribora za učenike iz socijalno ugroženih obitelji s područja Županije.

Iz istoga je resora usvojena i Odluka o utvrđivanju visine naknade za podmirenje troškova pokopa za osobe koje su korisnicima stalne novčane pomoći Županije i za osobe smještene u ustanove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji kojima troškove smještaja plaća Županija u iznosu od 1.261,00 KM. Za tu su namjenu osigurana proračunska sredstva u iznosu od 60.000,00 KM. Danas je usvojeno i više odluka o financijskim potporama organiziranju tečaja, kongresa, simpozija, manifestacija i obljetnica.

Sredstva za prognanike i izbjeglice

Vlada je danas usvojila i Odluku o načinu utroška novčanih sredstava i utvrđivanju mjerila, uvjeta i načina raspodjele sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. za Upravu za prognanike i izbjeglice s pozicije ''Pomoć raseljenim osobama i povratnicima – Aneks 7'' za 2024. godinu u HNŽ-u u iznosu od 300.000,00 KM.

Sredstva će biti utrošena putom Javnoga poziva za pružanje pomoći povratnicima u građevnomu materijalu za obnovu i prilagodbu stambenih jedinica.

Sredstva za Ministrarstva graditeljstva i turizma..

Usvojen je i Program utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. za Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja s pozicije ''Nabava stalnih sredstava u obliku prava'' u iznosu od 100.000,00 KM koja će biti utrošena za izradbu Studije energetske učinkovitosti javnih objekata u HNŽ-u s Operativnim planom. Vlada i resorno ministarstvo graditeljstva mjerodavne su institucije koje su obvezne pokrenuti aktivnosti na provedbi ulaganja utvrđenih Strategijom obnove zgrada u FBiH do 2050. godine.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, Vlada je prihvatila uredbe o članarinama u Turističkoj zajednici HNŽ-a i boravišnoj pristojbi u HNŽ-u.     

Vlada je usvojila odluke o dodjeli koncesija o obavljanju elektroprivredne djelatnosti proizvodnje i distribucije električne energije izgradnjom elektroenergetskih objekata fotonaponskih elektrana na području Mostara i Čitluka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close