Trebinje

Vlada izabrala najskuplju ponudu za izgradnju najveće bolničke ustanove u Hercegovini

Vlada izabrala najskuplju ponudu za izgradnju bolnice u Trebinju!
Gospodarstvo / Novac | 17. 11. 2022. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa firmi koju predvodi ''Herc gradnja'' iz Bileće pobijedila je na natječaju za izgradnju i opremanje nove bolnice u Trebinju iako je njihova ponuda bila uvjerljivo najskuplja, saznaje portal Capital.

Naime, firma Bratislava Pidžule koja se prijavila zajedno s poduzećima ''Medicom'' i ''Sors'' iz Banjaluke te kompanijom ''Santing'' s Pala, za gradnju ovog objekta je tražila 128,4 milijuna KM s PDV-om.

To je 13,5 milijuna maraka skuplja ponuda od one koju je dala ''Aragosta Invest'', banjalučkog neimara Veljke Jarića, a koja je iznosila 114,9 milijuna KM.

''Herc gradnja'' bila je skuplja i od kineskog ''Shandonga'' koji je tražio 120,4 milijuna KM.
U odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača se navodi da se u ovom postupku tražila ekonomski najpovoljnija ponuda.

Kriterij - najpovoljniji

''Primjenjujući kriterij za dodjelu ugovora utvrđen u natječajnoj dokumentaciji, Komisija je utvrdila da je ponuda poduzeća Herc Gradnja najpovoljnija'', stoji u ovom dokumentu kojeg potpisuje ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Protiv odluke je dozvoljena žalba u roku od deset dana.

Inače, kada je riječ o formiranju ekonomski najpovoljnije ponude, cijena je imala veliki utjecaj, ali ne i presudan.

Naime, ona je ponuđaču donosila 75 posto bodova u konačnom računu. Kraći rok za završetak davao je 15 posto bodova, a način plaćanja i garancija za radove, dodatnih deset.

Iz firme ''Aragosta invest'' poručuju da će se sigurno žaliti na odluku ministarstva i najavljuju da će tražiti na uvid u tendersku dokumentaciju ''Herc gradnje'' jer su pored niže ponude za 13,5 milijuna KM dali i kraće rokove izgradnje.

Najveća bolnička ustanova u Hercegovini

Podsjećamo, izgradnja nove bolnice u Trebinju planirana je u naselju Pridvorci, na površini od oko 17.000 metara kvadratnih, a Capital piše da će to biti najveća bolnička ustanova u Hercegovini.

Imat će 223 kreveta, dijagnostički i poliklinički blok, stacionare, angio-salu.

Vlada Srpske radove planira platiti u najmanje 48 jednakih mjesečnih rata, a natječajem su se tražile fiksne cijene, odnosno one se neće moći mijenjati tijekom perioda važenja ugovora.

Međutim, još od najave gradnje, grupa građana u Trebinju okupljenih u Pokret za restituciju tvrdi kako republička vlast pokušava nezakonito izgraditi bolnicu na poljoprivrednom zemljištu koje pripada njima.

Kopirati
Drag cursor here to close