Idući tjedan

Završeni prosvjedi rudara, dogovorena isplata zaostalih plaća

U narednih 15 dana treba biti donesena odluka o statusu RMK Zenica koja mora garantirati zbrinjavanje radnika u skladu sa zakonom.
Gospodarstvo / Novac | 27. 03. 2024. u 14:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na današnjem sastanku o isplati plaća za siječanj i veljaču rudarima RMU Zenica, javlja Anadolu.

Oko 300 rudara iz sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH prosvjedovalo je danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Foto: Anadolija / Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor

Prosvjed je organiziran po zaključku Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, koji ni jučer nije uspio postići dogovor o isplati plaće za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica, kojima nije isplaćena plaća ni topli obrok za siječanj i veljača ove godine.

Sinergija

Tijekom prosvjeda uslijedio je sastanak dva izaslanstva, a kojem su prisustvovali predstavnici Sindikata, Vlade FBiH i direktor Elektroprivrede BiH.

Ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić kazao je da potvrđuje da Vlada i sindikati imaju apsolutnu sinergiju.

"Svjesni smo da moramo češće razgovarati i nalaziti rješenja. Utvrdili smo da postoje financijska sredstva u budžetu Federacije BiH koja će kroz određene procedure nastojati iskoristiti u narednom razdoblju za isplatu plćea rudare rudnika u Zenici", kazao je Lakić.

Foto: Anadolija / Tijekom prosvjeda uslijedio je sastanak dva izaslanstva,

Ponovo su konstatirali da zatečeno stanje u rudnicima nije bilo dobro.

"Sindikalna borba nije trajala samo danas, on traje unazad mnogo desetaka godina", pojasnio je Lakić.

Istaknuo je da su opredjeljenja da se moraju zajednički suočiti sa svim problemima.

"Konstatirali smo da proizvodnja u rudniku Zenica u prethodnom razdoblju nije bila na zadovoljavajućoj razini, ali smo kao Vlada prihvatili kolektivni ugovor da se plaće isplate što ćemo svakako i uraditi, a odnose se na siječanj i veljaču", kazao je Lakić.

Foto: Anadolija / Narednih dana će seznati što je budućnost rudnika Zenica

Budućnost rudnika

Nada se da će sve završiti u naredni tjedan.

"Narednih dana ćemo priopćiti šta je to budućnost rudnika Zenica. Budućnost Zenice za naredno razdoblje će odlučiti stručni tim. Mi smo dobili elaborat, stručni tim, ga analizira i u narednih 15-tak dana ćemo priopćiti šta je to daljnja budućnost rudnika Zeniza“, dodao je Lakić

Predsjednik Sindikata Sinan Husić kazao je da se suočavaju s teškom i složenom problematikom u jednom od rudnika.

Foto: Anadolija / Prosvjed rudara u Sarajevu

"Danas smo se usuglasili jer su pokrenute sve mjere i radnje koje se trebaju pokrenuti, a da bi se realiziralo ovo usuglašeno rješenje, mi očekujemo da se u toku naredne sedmice u potpunosti realizira usuglašeno rješenje na bazi koga će biti isplaćene plaće za siječanj i veljaču. U slučaju da iz bilo kojeg datuma ne dođe do toga sindikat će odmah utvrditi reakciju", poručio je Husić.

Zahtijevaju da se u narednih 15 dana u potpunosti utvrdi odluka po pitanju statusa rudnika Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close