Ima smisla

7 biljaka koje nikad ne smijete uzgajati pored ruža

Ruže su jedne od najvažnijih biljaka u mnogim vrtovima.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 28. 06. 2024. u 14:32 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ali mnogi iskusni vrtlari mogu biti zbunjeni kad je u pitanju uzgoj ovih cvjetnih grmova. Jedan od ključnih faktora za uspjeh vaših ruža je imaju li potporu okolnih biljaka - jer pogrešan susjed može biti štetan, prenosi Martha Stewart

"Neke se biljke, poput ljudi, jednostavno ne slažu", kaže Elizabeth Daniels, nadzornica za cvjećarstvo u Blackberry Mountainu, odmaralištu Relais & Châteaux u Great Smoky Mountains. "Korisno je držati ruže podalje od velikih stabala i grmova koji ih mogu zasjeniti i agresivno se natjecati za vodu i hranjive tvari."

Kada birate što ćete posaditi uz svoje ruže, prepustite našim stručnjacima da vam prvo pomognu odlučiti što izbjegavati.

1. Jorgovani

Ruže su biljke s velikim sustavom korijena—i nikada se ne bi trebale saditi u blizini drugih velikih drvenastih biljaka, poput jorgovana, koje bi mogle naštetiti ružama te im oduzimati vodu ili hranjive tvari, kaže Ali McEnhill, vlasnik  u The Old Dairy Nursery and Gardens.

Zapravo, izbjegavajte sadnju velikih grmova s razgranatim sustavom korijena u blizini kako ne biste iscrpili resurse iz tla. "Ruže jednostavno neće cvjetati ako se budu morale natjecati za vodu i hranjive tvari", kaže Eleanor Gould, direktorica vrtlarstva na posjedu u The Inn at Little Washington.

2. Zijevalice

Zijevalice su jednogodišnje (a ponekad i višegodišnje) biljke koje dolaze u svim duginim bojama. Međutim, prema McEnhillu, najbolje ih je uzgajati odvojeno od ruža.

3. Krumpir, rajčica i paprika

Voće i povrće, poput krumpira, rajčice i paprike, ne bi se smjelo uzgajati uz ruže zbog njihove sklonosti bolestima koje se mogu širiti, poput gljivičnih infekcija. "Mnogo voća i povrća osjetljivo je na iste štetočine - poput lisnih uši i grinja - što čini ruže lakom metom za napad štetočina."

4. Divokozjak

Divokozjak je višegodišnja biljka koja pokriva tlo te daje vesele, žute cvjetove. "Ali zasjenjuje tlo, zadržava vlagu i može brzo kolonizirati područje", kaže McEnhill. "Nažalost, ovo stvara savršeno tlo za razmnožavanje crne pjegavosti, jedne od gljivičnih bolesti na koju su ruže najosjetljivije."

5. Metvica

Metvica je omiljena među vrtlarima zbog svoje otpornosti i svježeg mirisa. Međutim, navika brzog širenja metvice može nadvladati susjedne ruže ako se ne obrezuju, uzrokujući da se ruže natječu za hranjive tvari i vodu, kaže Smith. "Također, jak miris metvice može odvratiti oprašivače od ruža."

6. Dobro jutro

Ova penjačica je poznata po tome što uljepšava potporne zidove i ograde. Ali njezina čvrstoća može oštetiti stabljike i lišće ruže ako se isprepletu. "Penjanje ovog jutarnjeg cvijeća može uzrokovati zasjenjenje i borbu za vodu i hranjive tvari", kaže Smith. "Najbolje je izbjegavati sve biljke koje bi mogle preteći vaše ruže."

7. Metiljeva trava

Ova puzavica može biti idealan pokrivač tla - ali biste je trebali izbjegavati u blizini svojih ruža. Brzo se širi i stvara guste prostirke, koje potencijalno mogu ugušiti vaše ruže i oduzimati im hranjive tvari. "Prenapučenost, smanjeni protok zraka i povećano zadržavanje vlage od ove biljke, mogu povećati rizik od bolesti za ruže", kaže Smith.

Bonus video

Video: Bljesak.info
Kopirati
Drag cursor here to close