Mijenjanje kvalitete svjetlosti

Fotoselektivne mreže povećavaju produktivnost voćnjaka: Kako izabrati pravu?

Rezultati eksperimenata su pokazali da se plodovi, koji su se razvijali ispod žutih i crvenih mreža, bolje i duže čuvaju u skladištu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 10. 09. 2022. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protugradne fotoselektivne mreže imaju mogućnost mijenjanja kvalitete svjetlosti koja prodire u voćnjak. Izborom različite obojenosti direktno utječete na procese koji se odigravaju unutar voćnih stabala i poboljšavamo njihovu produktivnost, sastav i boju plodova.

Ovisno od pigmentacije i tipa pletenja možete utjecati i na intenzitet rasta, krupnoću plodova, termin sazrijevanja, odnosno berbe. Osim što filtriraju određen dio sunčevog spektra, one raspršuju svjetlost i regulraju temperaturu i mikroklimu, piše Agroklub.

Čemu služe plava, zelena...?

Osnovna uloga je zaštita voćnjaka od tuče, vjetra, jake kiše, preintenzivne osvjetljenosti, ptica, kukaca. Kombiniranjem boje i načina pletenja niti različitih debljina i materijala određujete njihovu namjenu. Mogu biti različitih boja, a to su: siva, plava, žuta, zelena, crvena, narančasta, ljubičasta, fluorescentne. Biramo ih prema fiziološkim procesima na koje želimo utjecati.

Plave i ljubičaste djeluju na sintezu proteina i cvjetanja. Plava smanjuje vegetativni rast. Zelene najveći utjecaj imaju na procese fotosinteze i intenziviraju rast, a crvene, žute i narančaste na procese fotosinteze, krupnoću plodova, obojenost, termin berbe.

U prirodi najveći intenzitet svjetlosti dobiva vanjski dio krošnje, dok je unutrašnji dio u sjeni. To vremenom rezultira njegovim ogoljavanjem. Mreže zasjenjuju stabla i smanjuju intenzitet direktne osvjetljenosti, ali se povećava difuzna koja sprječava ogoljenost unutrašnjosti.

Od tipa pletenja ovisi funkcionalnost. Guste mogu spriječiti prodiranje kiše u voćnjak, što je značajno u proizvodnji trešnje jer sprječava pucanje plodova. Smanjuju se štete zbog opekotina od Sunca.

Njihova primjena osigurava dobro gospodarenje vodom, što je od izuzetnog značaja za rješavanje problema njezinog nedostatka. Djeluju na transpiraciju listova i umanjuju količinu vode koja je potrebna biljkama.

Kvalitetniji plodovi

Rezultati eksperimenata su pokazali da se plodovi, koji su se razvijali ispod žutih i crvenih mreža, bolje i duže čuvaju u skladištu. Slični rezultati su dobiveni u eksperimentima sa sivim u odnosu na klasične crne.

Teže su od klasičnih mreža i njihova cijena je veća.

Problemi primjene su isti. Najosjetljivije pitanje je trajnost boje. U istraživanjima je potvrđeno da crvena najbrže izblijedi. Tako se mijenja njena efikasnost. Problem je što njihova primjena nije istražena na svim područjima i ne znamo kako će biljke reagirat na određenim lokacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close