Stanje na tržištu

Hoće li češnjak poskupjeti?

Obujam kineskog izvoza u Europu naglo je pao, što je dovelo do porasta cijene prvoklasnog češnjaka na rekordnu visinu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 28. 03. 2024. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plantaže češnjaka u Kini, koja redovito opskrbljuje europska tržišta, nedavno su nakon zatopljenja od 20 stupnjeva, a onda neuobičajenih snježnih padalina, pretrpjele ozbiljne štete, navodi Freshplaza.

Kao rezultat toga, obujam kineskog izvoza u Europu naglo je pao, što je dovelo do porasta cijene prvoklasnog češnjaka na rekordnu visinu.

Ona je u samo deset dana, početkom ovog mjeseca, porasla za oko 150 dolara po toni. Podbacivanje uroda u Kini dodatno su pojačale kiše koje su uslijedile nakon snijega, prenosi Agroklub

Trendu će doprinijeti i smanjenje površina pod ovim povrćem u Španjolskoj, za oko 15 % u odnosu na prethodnu sezonu kada je već zabilježen pad.

Prema hrvatskoj Nacionalnoj udruzi proizvođača i trgovaca češnjakom, ANPCA, površine pod njim pale su za više od 30% u posljednje dvije godine i to najviše proljetnog ljubičastog.

Kao razlog navode nedostupnost vode i stalno povećanje troškova inputa.

Slična je situacija i u Egiptu gdje su se površine pod ovom kulturom prepolovile. Kvalitetom su zadovoljni, a potražnja je velika.

"Teško ćemo ove godine jamčiti povoljne cijene, ali dat ćemo sve od sebe za naše stalne kupce", izjavio je za Freshplazu Mohamed Shaaban, direktor tvrtke Garlico.

Kaže da se češnjak iz Španjolske i Argentine prodaje za oko tri američka dolara po kilogramu (2,80 €/kg), kineski je još skuplji, dok će njihov koštati oko 2 $/kg (1,85 €/kg).

U ovoj zemlji zbog visokih cijena bilježe pad potražnje iz Tajvana, jednog od najvažnijih tržišta, ali imaju solidnu potražnju iz Europe, SAD-a i arapskih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close