Savjeti stručnjaka

Kada zalijevati biljke po vrućem vremenu?

Pobrinite se da zalijevate svoje biljke u pravo doba dana, posebno tijekom toplinskog vala.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 07. 2024. u 08:46 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podne, svježina jutra ili hlad večeri - postoje mnoge teorije o najboljem dobu dana za zalijevanje biljaka. No kad govorimo o ljetnom dobu i vrućem vremenu, trebamo obratiti pažnju na određene stvari, prenosi Gardens Illustrated

Prema Stuartu Thompsonu, predavaču biljne biokemije na Sveučilištu Westminster, biljke koje nisu u posudama imaju najviše koristi od zalijevanja ujutro ili navečer, kad kapljice imaju vremena da se upiju u tlo.

Opće mišljenje i savjet ovog stručnjaka je da izbjegavate zalijevanje na punom suncu, jer će voda ispariti prije nego što će pravilno navlažiti tlo.

Biljke u posudama će vrlo brzo potrošiti vodu, pa je preporučljivo premjestiti ih u sjenu ili ih je potrebno zalijevati nekoliko puta dnevno, posebno po vrućem vremenu.

Najbolji savjeti za zalijevanje po vrućem vremenu: 

  • Biljke obilno zalijevajte na sunčane dane
  • Zalijevajte biljke u vrtu ujutro ili navečer
  • Izbjegavajte zalijevanje po jakom suncu
  • Stavite lončanice u sjenu ili ih zalijevajte nekoliko puta dnevno
  • Hladna voda iz slavine dobra je za biljke

Najveću pozornost posvetite biljkama u sjeni te onima iz hladnijih ili vlažnijih područja koje će biti slabije prilagođene vremenu kroz koje prolazimo.

Thompson je dodao: "Biljke imaju sustave za smanjenje gubitka vode, koji su vrlo učinkoviti kod vrsta iz sušnih okruženja, gdje je svjetlost intenzivna, kao što su sukulenti i juke, pa će njima trebati manje brige."

Za kraj, osim što trebate slijediti pravila o zalijevanju biljaka po vrućem vremenu, isto tako trebate obratiti pažnju na njihov izgled. On će vam sigurno pokazati ako nešto ne radite kako treba. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close