Proizvodi životinjskog i biljnog porijekla

Kako stvoriti bolje uvijete za izvoz bh. proizvoda

Vijeće ministara govorilo je o izvozu proizvoda životinjskog i biljnog porijekla, te usuglašavanju pravilnika o mlijeku s uredbama EU
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 30. 01. 2019. u 17:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici  donijelo je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o sirovom mlijeku i Pravilnik o dopuni Pravilnika o proizvodima od mlijeka i starter kulturama u cilju njihovog  usuglašavanja  s uredbama Europske unije.

Izmjene i dopune pravilnika će omogućiti domaćim proizvođačima ravnopravan tretman na tržištu, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Radi se o usuglašavanju nacionalnih propisa s Uredbom EU iz 2013. godine koja propisuje da konzumno mlijeko ima točku smrzavanja približno jednaku prosječnoj točki smrzavanja sirovog mlijeka zabilježenu u području porijekla prikupljenog konzumnog mlijeka. ''Prosječna točka smrzavanja sirovog mlijeka'' određuje se na nacionalnom nivou država članica i predstavlja nacionalnu odredbu.

Vijeće ministara BiH usvojilo je  na današnjoj sjednici i Izvještaj o realizaciji Mape puta s ciljem stvaranja uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla u Bosni i Hercegovini.

Provođenjem konkretnih mjera iz Mape puta do sada je odobren izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, te piletine u zemlje članice Europske unije. Uspostavljen je sustav efikasnog nadzora i kontrole proizvodnje i proizvođača voća i povrća, te registar količina čime je otklonjen problem za izvoz voća i povrća u Rusku Federaciju. Donesen je značajan broj podzakonskih akata neophodnih za pravilno funkcioniranje oblasti sigurnosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike u procesu usklađivanja s propisima EU. U toku su aktivnosti na izmjeni državnih zakona o hrani, o veterinarstvu, i o poljoprivredi i ruralnom razvoju BiH, navodi se u saopćenju Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close