Prozivka

Federacija ne da jajima u Europu

Ministar Košarac pozdravio je aktivnosti koje je Republika Srpska realizirala na ovom planu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 02. 2021. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozvao je nadležne institucije u Federaciji BiH da intenziviraju aktivnosti i dostave nužne podatke kako bi BiH bio odobren program kontrole salmonele, što je uvjet za odobravanje izvoza konzumnih jaja u Europsku uniju.

"Nedopustiva je tromost nadležnih institucija Federacije BiH u ovom slučaju. Njihova obveza je da završe svoj dio posla, ali to nisu uradili. Takvo ponašanje usporava naša nastojanja i potrebu da domaćim gospodarstvenicima omogućimo izlazak na tržište EU i zaštitimo domaću proizvodnju", poručio je ministar Košarac.

Ministar Košarac pozdravio je aktivnosti koje je Republika Srpska realizirala na ovom planu, ali i izrazio zabrinutost zbog činjenice da Federacija BiH koči proces izvoza konzumnih jaja u EU.

Ovaj program podrazumijeva smanjenje broja zaraženih životinja na godišnjem nivou i računa se na nivou BiH, no zbog činjenice da uzorkovanje nije provedeno na svim farmama u Federaciji BiH, trenutno to nije moguće provesti.

On je naglasio da su u međuvremenu ispunjeni ostali uvjeti EU u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja iz BiH, navode u priopćenju. 

"Očekujem i apeliram na nadležne institucije Federacije BiH da u promptnom roku dostave kompletan izvještaj o službenim kontrolama i uzorkovanjima na svim farmama. To je ključni korak u otvaranju europskog tržišta za naše proizvođače i dodatni poticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta", zaključio je ministar Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close