U Orašju

Novi slučajevi afričke svinjske kuge

Pozivaju se svi vlasnici životinja (svinja) s područja Županije Posavske da se, ukoliko nisu, jave nadležnoj veterinarskoj organizaciji radi provođenja propisanih mjera zaštite, kao i obilježavanja životinja.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 31. 07. 2024. u 18:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadležna veterinarska stanica obavijestila je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske o novoj pojavi afričke svinjske kuge na poljoprivrednom gospodarstvu s područja Grada Orašja.

O tome su informirani i nadležni veterinarski inspektori koji će u predstojećem periodu poduzimati pojačane mjere nadzora i kontrole, izvijestili su u srijedu iz tog ministarstva. 

"Skrećemo pozornost nositeljima poljoprivrednih gospodarstava, odnosno vlasnicima životinja da poduzmu sve zakonom predviđene mjere, kao i mjere koje će doprinijeti poboljšanju sigurnosnih uvjeta na gospodarstvu (farmama), radi sprečavanja pojave i daljnjeg širenja ove visoko zarazne bolesti za svinje a koja može značajno utjecati na financijske gubitke poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi svinjogojstvom", navode iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske. 

Podsjećaju da je odredbom članka 3. Pravilnika o postupku isplate nadoknade štete za neškodljivo uklanjanje seropozitivne životinje (Službene novine Federacije BiH, broj: 98/12 i 88/18), propisano da vlasniku seropozitivnih životinja neće se isplatiti nadoknada štete ukoliko, između ostalog, životinje nisu obilježene propisanom ušnom markicom.

Također pozivaju sve vlasnike životinja (svinja) s područja Županije Posavske da se, ukoliko nisu, jave nadležnoj veterinarskoj organizaciji radi provođenja propisanih mjera zaštite, kao i obilježavanja životinja.

Kopirati
Drag cursor here to close