Savjeti stručnjaka

Ovo je najbolje gnojivo za cvijeće u saksijama, kažu agronomi

Lijepo cvijeće je san svake žene, a u nastavku otkrivamo kako da vam bude zdravo i lijepo!
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 05. 2024. u 10:15 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cvijeće koje raste u saksijama može unijeti svijetle boje u bilo koji manji ili urbani prostor, oživljavajući terasu, dvorište ili balkon veličanstvenim bojama, teksturom i mirisom, prenosi Homes & Gardens

Kako bismo vam pomogli da naučite kako i kada hraniti cvijeće u posudama, prozorskim kutijama i visećim košarama, razgovarali smo s nekim stručnjacima koji su otkrili najbolje gnojivo za cvijeće u saksijama. 

Različite vrste biljne hrane za cvijeće u saksijama

Gnojivo za cvijeće u saksijama može biti granulirano ili tekuće. Idealan režim hranjenja biljaka u posudama trebao bi uključivati korištenje obje vrste, u različito vrijeme i iz posebnih razloga. 

Bez obzira uzgajate li jednogodišnje ili višegodišnje cvijeće, postoji nekoliko važnih stvari na koje trebate obratiti pažnju tijekom njihovog hranjenja.

Sve biljke koje rastu u posudama mogu brzo potrošiti sve hranjive tvari u tlu - a hranjive tvari će se također isprati zalijevanjem tijekom cijele sezone - tako da redovito dopunjavanje hranjivim tvarima  biljkama daje što im je potrebno za razvoj. 

Prvi put gnojidba treba biti u vrijeme sadnje. Pravilo je isto bilo da se radi o biljkama kupljenim u trgovini ili presađujete sadnice koje ste sami uzgojili, budući da je jednogodišnje cvijeće brzorastuće cvijeće koje možete sami uzgojiti.

Amy Enfield, viši agronom u ScottsMiracle-Gro, kaže: "Budući da korijenje cvijeća ne može prikupljati hranjive tvari izvan tla u posudi, unošenje gnojiva sa sporim otpuštanjem u vrijeme sadnje dobar je način da osigurate stalnu opskrbu hranjivim tvarima za vaše cvijeće."

Prehrana u vrijeme sadnje omogućuje biljkama odličan početak života u novom domu u posudi i može osigurati sve hranjive tvari prvih 4-6 tjedana, prije nego što budete trebali započeti s redovitim rasporedom prehrane.

Jednom kad biljke počnu pupati i formirati cvjetove, imaju koristi od redovitog hranjenja tijekom sezone cvatnje.

Rosebie Morton, osnivačica tvrtke The Real Flower Company, preporučuje prihranjivanje tekućim gnojivom svaka dva tjedna kako bi se osigurale redovite i brzodjelujuće hranjive tvari koje pomažu biljkama da napreduju tijekom mjeseci cvatnje. Ova prehrana treba se odvijati tijekom proljeća i ljeta.

Gnojivo koje se dodaje zemlji u posude prilikom sadnje cvijeća  treba biti uravnoteženo i sporo otpuštajuće za hranjenje biljaka tijekom nekoliko mjeseci. Ova sredstva obično su granulirani proizvodi koji se umiješaju u tlo u saksijama i mogu biti organska ili sintetička.

Nakon što cvijeće počne pupati, potrebno je prijeći na tekuća gnojiva. Ovi proizvodi se rastvaraju u vodi i primjenjuju kad zalijevate biljke.

Tekuća gnojiva brzo djeluju i trenutno povećavaju hranjive tvari, iako to ne znači da im je potrebna redovita primjena tijekom vegetacijske sezone.

Kopirati
Drag cursor here to close