Slabi poticaji

Poljoprivreda čini trećinu bh deficita

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 11. 06. 2011. u 08:26 M.U.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U strukturi trgovinskog deficita BiH u 2010. godini na prvom mjestu nalaze se poljoprivredni proizvodi sa udjelom od 29,9 posto, podaci su analize Vanjskotrgovinske komore BiH.

- BiH je prošle godine uvezla poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 2,5 milijardi KM, a vrijednost izvoza ovih proizvoda je za isti period iznosila 553 milijuna KM - navodi se u analizi vanjskotrgovinske razmjene za 2010. godinu koju je uradila VTK BiH. S obzirom na to, trgovinski deficit poljoprivrednih proizvoda u BiH je iznosio 1,94 milijardi KM.

Iako se u privlačenju stranih investitora u BiH najčešće navode poljoprivredni potencijali, udio ovih proizvoda je najveći u trgovinskom deficitu zemlje.

Stručni suradnik za makroekonomski sustav u STK BiH Igor Gavran za "Glas Srpske" je istaknuo da je ogromna razlika u opsegu uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda posljedica nedostatka adekvatne stimulacije domaćim poljoprivrednicima, koji zbog toga nisu u mogućnosti povećati domaću proizvodnju.

- Poticaji koji se dodjeljuju domaćim poljoprivrednicima su simbolični i neusporedivo manji od onih koje primaju poljoprivredni proizvođači u regiji, a o europskim zemljama da ne govorimo - istaknuo je Gavran.

On je dodao da je, s obzirom na tako niske poticaje, opseg proizvodnje iznad očekivanog. - Strateškog i sustavnog pristupa, kao dijela jedinstvene poticajne ekonomske politike u BiH uopće nema, a nepovoljna slika, ne samo vanjskotrgovinske razmjene, jasna je potvrda i posljedica toga - istakmuo je Gavran.

On je dodao da je, iako BiH ima ogromne potencijale kada je riječ o proizvodnji hrane, trgovinski deficit i dalje izuzetno visok u BiH. - Ogroman dio tog deficita je potpuno neopravdan i nema nikakvog ekonomskog temelja, a razlozi za to su neiskorištenost poljoprivrednog potencijala koji imamo. Imamo ogroman dio obradivog zemljišta koji se uopće ne obrađuje, poljoprivrednika koji proizvode u teškim uvjetima i ne primaju poticaje - istakao je Gavran.

U strukturi trgovinskog deficita BiH na drugom mjestu se nalaze mineralna goriva, ulja i voskovi, s udjelom od 23 posto.

Gavran je istaknuo da se veliki dio poljoprivrednih proizvoda iz BiH još ne može plasirati na tržište Europske unije, ne zato što oni nisu dovoljno kvalitetni nego zato što BiH nije uspostavila sustav infrastrukture kvalitete koji zahtijevaju zemlje EU.

Kopirati
Drag cursor here to close