Jerko Ivanković Lijanović

Predstavnici udruženja poljiprivrednika o poticajima u 2011. godini

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 07. 2011. u 16:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima 19 poljoprivrednih udruženja iz Fedracije BiH o poticajima poljoprivrednoj proizvodnji u 2011. godini.

Ministarstvo se obavezalo na žurnu objavu programa poticaja za 2011. godinu i pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji. Prihvaćen je i zahtjev poljoprivrednika da isplata poticaja za biljnu i animalnu proizvodnju za I. i II. kvartal ove godine otpočne u idućem mjesecu.

"Neriješene odnose poljoprivrednika i bivše vlade FBiH u vezi s poticajima detaljno ćemo analizirati i s pravnoga aspekta, o čemu ćemo obavijestiti poljoprivredne proizvođače", kazao je ministar Lijanović.

On je istaknuo da je svjestan teškog stanja u poljoprivredi i kako podržava javno iznošenje nezadovoljstva tim stanjem, ali da je prava adresa za to, ustvari, Parlamentarna skupština BiH i Vijeće ministara BiH.

"U njihovoj je nadležnosti da zaštite domaću proizvodnju i naše proizvođače te da oporezuju luksuz kako bi se prikupila sredstva za dodatne poticaje u poljoprivredi. U tom smislu već sam pokrenuo i službene inicijative, pa očekujem žurnu akciju.

Konačno, vrijeme je da se stane u kraj pogrešno vođenoj poljoprivrednoj politici, u kojoj nije bilo zaštite domaće proizvodnje, u kojoj se forsirao uvoz i nije dovoljno poticala domaća poljoprivreda i proizvodnja hrane", poručio je dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close