Opuzen

Projekt obrane od zaslanjenja doline Neretve: Ključna inicijativa za očuvanje poljoprivrede

Planirana izgradnja mobilne pregrade na rijeci Neretvi, slična onima već viđenima u Nizozemskoj, predstavlja ključni element u rješavanju problema zaslanjenosti.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 05. 2024. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt obrane od zaslanjenja doline Neretve predstavlja ključni korak u zaštiti poljoprivrednih kultura tog područja. Najavljena javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš označava početak dugoočekivanog procesa.

Poljoprivrednici se godinama suočavaju s problemom zalijevanja slanom vodom, što znatno umanjuje prinose.

Ova štetna pojava rezultat je manjka slatke vode u koritu rijeke Neretve, što dopušta prodor mora u neretvanske kanale, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci.

Planirana izgradnja mobilne pregrade na rijeci Neretvi, slična onima već viđenima u Nizozemskoj, predstavlja ključni element u rješavanju problema zaslanjenosti.

"Ovaj projekt ključan je za očuvanje poljoprivrednih površina od štetnog djelovanja slane vode", naglašava za Slobodnu Dalmaciju Valentin Dujmović iz Hrvatskih voda.

Monitoring poljoprivrednih površina pokazuje da je zaslanjenost već dovela do trajnih gubitaka tla. Smanjen dotok slatke vode, posebice zbog hidroenergetskih objekata uzvodno u Bosni i Hercegovini, dodatno pogoršava situaciju.

Projekt zaštite od zaslanjenja tala i voda donje Neretve, koji uključuje izgradnju mobilne pregrade, predstavlja ključnu mjeru u borbi protiv ovog problema.

Očekuje se da će ovaj projekt omogućiti stabilizaciju poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve. Smanjenje zaslanjenosti tla i voda, te osiguravanje kvalitetnog navodnjavanja, bit će od vitalnog značaja za očuvanje i prosperitet lokalnih poljoprivrednika.

Kopirati
Drag cursor here to close