Jeste li ih vi radili?

Prvi put u vrtu - 5 pogrešaka koje svi početnici prave

Jeste li vi radili neke ozbiljne greške kad ste prvi put počeli raditi u vrtu?
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 17. 05. 2024. u 11:57 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi smo to doživjeli. Svi imamo prvi put kad počnemo raditi nove stvari i znamo da će on vjerojatno biti nesavršen i prepun grešaka. Pogreške vrtlara početnika nisu iznimka, prenosi Gardening Know How

Sjećam se svog prvog bavljenja vrtlarstvom. Imao sam velike planove u kombinaciji s malo ili nimalo konkretnog znanja i kao rezultat toga napravio sam neke greške u vrtlarstvu. Zasigurno postoji više od pet grešaka koje vrtlari rade, no mi izdvajamo one najveće karakteristične za početnike.

1. Korištenje biljaka koje nisu prigodne za vaše područje

U redu, ovo je uobičajena pogreška u vrtu i shvaćam je. Istina je da zaljubljenik u biljke ne može podnijeti da ne kupi tu lijepu, egzotičnu biljku koja se prodaje u rasadniku. Čak i kad znam da biljka neće preživjeti moju zonu, ne mogu odoljeti da je ne kupim.

Istina je da je to bacanje novca i da će vas eventualna smrt biljke povrijediti. Stoga, upoznajte svoje područje, pročitajte oznake biljaka i po potrebi proguglajte. Zapamtite, samo zato što ga rasadnik prodaje ne znači da će preživjeti u vašem području.

2. Loša priprema  tla

Ovo je još jedna velika stvar za vrtlare početnike. Uvijek je preporučljivo napraviti test tla. Općenito, tlo treba imati pH od oko 6-6,5 za povrtni vrt. Također biste trebali dodati mnogo organskog komposta u tlo prije sadnje.

3. Neoznačavanje biljaka

Ovo me nasmijalo jer još uvijek nisam naučio pravilno označavati svoje zasijane gredice. Uvijek mislim da ću zapamtiti koje je sjeme u kojem redu, a to nikad ne činim. Na kraju čekam dok sjeme ne proklija kako bih mogao prepoznati usjev po lišću, a imam 30 godina iskustva u vrtlarenju... vrtlari početnici će vjerojatno zalutati, pa označite svoje biljke!

4. Nečitanje uputa

Ovo je velika pogreška za gotovo svaki dio života. Od paketa sjemena do vrećice gnojiva, postoji razlog za upute. Pročitajte upute i slijedite ih. Nemojte praviti istu grešku kao ja, i ne htjeli-ne htjeli, bacati svoje ljetne lukovice u zemlju i pitati se zašto ne cvjetaju.

5. Nepravilno zalijevanje 

Pretjerano ili nedovoljno zalijevanje vjerojatno su najveće pogreške vrtlara. Osnovno pravilo je da je biljkama potrebno 2,5 cm vode tjedno, ali to je samo mjera. Sve ovisi o potrebama biljke, vremenu, vrsti tla, nalazi li se biljka u vrtu ili posudi i još mnogo toga.

 

Kopirati
Drag cursor here to close