Loše stanje

Revizija učinkovitosti poticaja u poljoprivredi: Ne postižu se rezultati, nije harmonizirano, poljoprivreda stagnira

Revizija je obuhvatila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i županijska ministarstva nadležna za poljoprivredu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 03. 05. 2024. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka "Učinkovitost poticaja u poljoprivredi", s ciljem ispitivanja jesu li nadležne institucije osigurale uvjete za efektivno upravljanje poljoprivrednim poticajima, te postižu li se zadovoljavajući rezultati.

Revizija je obuhvatila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i županijska ministarstva nadležna za poljoprivredu iz Unsko-sanske, Tuzlanske, Hercegovačko-neretvanske i Posavske županije.

Nisu osigurani uvjeti za efektivno upravljanje poticajima

Rezultati revizije su pokazali da na području Federacije BiH nadležne institucije nisu osigurale uvjete za efektivno upravljanje poljoprivrednim poticajima i da se implementacijom poljoprivrednih poticaja ne postižu zadovoljavajući rezultati.

Poljoprivredni poticaji nisu planirani na odgovarajući način s obzirom da nisu bili u skladu sa strateškim ciljevima i principima iz Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja 2015—2019. godine, čiju je primjenu Vlada FBiH produžavala svake godine, niti je izvršena obveza prilagođavanja Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije.

Bez uspostavljene harmonizacije između federalnih i županijskih programa

Postavljeni ciljevi novčanih poticaja bili su općeniti i bez odgovarajućih indikatora za praćenje ostvarenih učinaka. Nije uspostavljena odgovarajuća harmonizacija između županijskih i federalnih programa utroška poticajnih sredstava, kako nalažu propisi, što je negativno uticalo na konkurentnost poljoprivrednika. U promatranom periodu dolazilo je do kašnjenja prilikom usvajanja federalnih i županijskih programa, zbog čega su poljoprivrednicima nedostajale blagovremene informacije o proizvodnjama koje su obuhvaćene programima poticaja.

Nisu uspostavljeni funkcionalni poljoprivredni registri, sustavi za identifikaciju zemljišnih parcela i životinja niti poljoprivredni informativni centar, koji predstavljaju osnovne pretpostavke za odgovarajuće planiranje i praćenje efekata poljoprivrednih poticaja. Utvrđeno je da nadležna ministarstva ne prate na odgovarajući način efekte poljoprivrednih poticaja, te da postojeći izvještaji ne pružaju sveobuhvatne informacije o stanju poljoprivrede.

Poljoprivredna proizvodnja stagnira

Nije ostvareno povećanje ukupne poljoprivredne proizvodnje i brojčanog stanja stočnog fonda unatoč utrošenim proračunskim sredstvima za novčane poticaje u FBiH, koji su u periodu 2020—2022. godine iznosili cca 381 milijun KM. Također, svi dostupni makroekonomski pokazatelji ukazuju da poljoprivredna proizvodnja uglavnom stagnira, a u određenim segmentima ima i trend smanjenja.

Ured za reviziju cijeni da je neophodan značajniji angažman federalne i županijskih vlada, kao i ministarstava nadležnih za oblast poljoprivrede, kod planiranja i harmonizacije federalnih i županijskih programa, kao i kod praćenja efekata koji se ostvaraju ulaganjem proračunskih sredstava u poljoprivredu. Provođenje preporuka i poduzimanje korektivnih mjera doprinijelo bi povećanju poljoprivredne proizvodnje, boljem položaju poljoprivrednih proizvođača i smanjenju ovisnosti od uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Izvještaj revizije učinka dostupan je na internet-stranici reda za reviziju: www.vrifbih.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close