Inspirirajte se

FOTO | Što posaditi na mjesto proljetnica koje su ocvale? Evo 7 prijedloga

Tulipani, narcisi i šafrani već su ocvali, a iza njih ostaje prazno mjesto u cvjetnjaku. Evo kojih sedam biljaka posaditi na njihovo mjesto.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 21. 05. 2024. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tulipani, narcisi, šafrani i drugo lukovičasto cvijeće je ocvalo, a lišće im vene te sve više žuti. Na tom mjestu u vrtu ostaje praznina.

Ostavite da potpuno uvene, piše Agroklub

No, nikako ga ne treba orezivati dok potpuno ne uvene jer ono na taj način skladišti energiju u lukovicu za iduću sezonu. Lukovice se po potrebi vade tek na jesen.

No, rado bismo prekrili uvele listove i ispunili prostor šarenilom i zelenilom, a tu mogu pomoći druge ukrasne biljke.

7 trajnica za dekorativan vrt, evo 7 prijedloga:

1. Dnevni ljiljan (Hemerocallis fulva) je dobar izbor jer u rano proljeće njegovo lišće tek izbija, razbuja se kada je lukovičasto već ocvalo, a cvate tijekom ljeta. Kasnije, sve do prvih jesenskim mrazeva, njegovo je lišće dekorativno.

Foto: Canva / Dnevni ljiljan (Hemerocallis fulva)

2. Hosta (Hosta) je trajnica koja ima dekorativne listove, laka je za održavanje, odolijeva čak i suši, a uspijeva u hladovini. Ima duge cvjetne stapke s cvjetovima koji se izdižu iznad listova, a cvate ljeti.

Foto: Canva / Hosta (Hosta)

3. Kavkaska potočnica (Brunnera macrophylla), također trajnica, voli sunčana mjesta i dobro ponosi sušu. Raste do 30-45 cm u visinu te do 60 cm u širinu. Poput hoste, cvatovi nadvisuju listove.

Foto: Canva / Kavkaska potočnica (Brunnera macrophylla)

4. Kadulja (Salvia officinalis) je ljekovita biljka i ima lijepe, ljubičaste cvjetove koji će privlačiti pčele i druge oprašivače. Trajnica je, lako se oblikuje, a njezine listove možete koristiti u pripremi jela, sirupa, čajeva i sl.

Foto: Canva / Kadulja (Salvia officinalis)

5. Žednjak (Sedum acre caustic) dok lukovičasto cvijeće cvjeta tek niče iz zemlje, a kada one krenu venuti, on razgranjuje lišće i prekriva ih. Otporan je, dobro podnosi sušu i siromašnije tlo.

Foto: Canva / Žednjak (Sedum acre caustic)

6. Ljetni jorgovan (Buddleja daviddi) lista kasnije u proljeće, a cvjeta cijelo ljeto i ranu jesen. Privlači brojne oprašivače, posebno leptire. Izaberite niže sorte ako ne želite da se razgrana u pravo drvce.

Foto: Canva / Ljetni jorgovan (Buddleja daviddi)

7. Obična paprat (Dryopteris filix-mas) kao i druge, kao što su ženska, orlova, jesenska i sl., ne cvjeta, ali je vrlo dekorativna, raste u širinu i brzo će prekriti uvelo lišće. Voli djelomičnu do potpunu sjenu te vlažno tlo.

Foto: Canva / Obična paprat (Dryopteris filix-mas)
Kopirati
Drag cursor here to close