Ljetovanje

Banjalučani sve češći gosti Neumljana

Gospodarstvo / Posao | 14. 07. 2016. u 07:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog krize koja već nekoliko godina pritišće kućne proračune, građani Banja Luke sve češće biraju Neum kao destinaciju za odmor.

Frizerka Tijana M. kaže da je za srednju klasu, kojoj i sama pripada, jedino prihvatljivo ljetovanje u Nemu. Apartman u blizini mora se može iznajmiti za 60 KM, a cijene hrane su približno jednake onima u Banja Luci, piše Euroblic.

''Mogu se izbjeći i troškovi izdavanja putovnice, ako se odabere put kroz BiH, što je za četveročlanu obitelj ušteda od oko 200 KM. Nekoliko zadnjih godina odmaramo se u Neumu, jer sa platom frizerke jedino to mogu da priuštim svojoj obitelji. Odmor ne bude luksuzan, ali se lijepo provedemo'', kaže Tijana i dodaje da im treba najviše 800 KM za pet dana ljetovanja.

Monika Vuković kaže da u Crnoj Gori ljetuje već pet godina i da je ove godine smještaj skuplji nego ikada. Apartmani za 40-ak eura mogu se naći samo dalje od plaže i u manjim mjestima, gdje za mlade ljude i nema nekih posebnih sadržaja.

''Nekada smo prijateljice i ja krevet plaćale šest ili sedam eura, sada ga nema ispod deset eura, a nisam primjetila da je smještaj nešto bolji'', rekla je Monika.

I u turističkim agencijama stara slika – turisti se najčešće raspituju o plaćanju ljetovanja na rate. Kažu da je ove godine smještaj u Crnoj Gori i Hrvatskoj nešto skuplji, a na popularnim desetinacijama su prilične gužve i teško je naći slobodno mjesto.

''Od najpovoljnijih aranžmana imamo deset polupansiona u renoviranom hotelu u Herceg Novom za 600 KM, te sedam polupansiona u Baškoj Vodi za 364 KM, i to je rasprodato skoro do polovice kolovoza'',  rekla je Dragana Račić iz jedne od banjalučkih agencija.

Gordana Blagojević iz jedne od turističkih agencija kaže da se Banjalučani s vremena na vrijeme interesuju i za egzotične destinacije kao što su Zanzibar, Dubaji, Tajland, Bali, ali da rijetko putuju, i to samo veoma imućni.

Najjeftiniji aranžman u Dubajiu košta 600 eura po osobi, a za ostale destinacije potrebno je izdvojiti najmanje 1.500 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close