Diaspora Invest

Bh. poslovna zajednica u Berlinu: Pišemo drugačiju priču o Bosni i Hercegovini

Članovi bh. dijaspore u Njemačkoj i partneri USAID-ovog projekta Diaspora Invest događaj su iskoristili za dinamičnu raspravu o impresivnim rezultatima ulaganja.
Gospodarstvo / Posao | 18. 07. 2024. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 100 poduzetnika iz bosanskohercegovačke dijaspore u Njemačkoj okupilo se ovog tjedna u Berlinu kako bi se povezivali, razvijali strategije i istraživali nove prilike za ulaganja u svoju domovinu. Događaj je organiziran uz podršku Vlade SAD-a i dio je stalnog rada USAID-ovog projekta ''Diaspora Invest'' na jačanju poslovne suradnje između Bosne i Hercegovine i njene dijaspore.

Angažman dijaspore

Članovi bh. dijaspore u Njemačkoj i partneri USAID-ovog projekta Diaspora Invest događaj su iskoristili za dinamičnu raspravu o impresivnim rezultatima ulaganja u bh. kompanije i prilikama za povezivanje i ulaganja u lokalne kompanije. Predstavljene su i aktivnosti Projekta, uključujući partnerstvo s 30 općina širom BiH kako bi dodatno promovirali angažman dijaspore. Događaju je prisustvovao i Damir Arnaut, veleposlanik BiH u Njemačkoj, pozdravivši inicijativu za produbljivanje veza između dijaspore i domovine.

''Susreti van BiH prilika su za nova ulaganja dijaspore, ali i prikazivanje napretka na uključivanju dijaspore na lokalnoj razini. Potencijal i snaga našeg iseljeništva napokon ima svoje konkretne rezultate, što ohrabruje i druge iseljenike da razmotre ulaganja u domovinu", kazao je Armin Alijagić iz udruženja "Naša perspektiva", partnera organizacije događaja.

''Vrijeme je da pišemo novo poglavlje priče o Bosni i Hercegovini, koje će našu zemlju prikazivati kao poslovnu destinaciju'', zaključuje Alijagić.

Njemačka, dom jedne od najvećih zajednica bh. dijaspore u svijetu, neposredno je iskusila gospodarsku korist od bh. inovativnosti i poduzetništva. USAID-ov projekt Diaspora Invest sada nastoji iskoristiti uspjeh, znanje i vještine stečene u inozemstvu za brži i bolji ekonomski razvoj BiH. Projekt je do danas podržao 66 novih kompanija koje su u zemlji osnovali investitori bh. porijekla iz Njemačke, a te kompanije su uložile više od 40 milijuna KM u BiH, otvarajući više od 850 radnih mjesta širom zemlje.

Tijekom panel diskusije, Amar Begović, Elvir Bećirović, Amela Malja i Amra Kötschau-Krilić, razgovarali su o različitim aspektima održavanja poslovnih i društvenih veza između dijaspore u Njemačkoj i BiH.

Važna uloga

''Sistematsko uvezivanje je od strateške važnosti za stvaranje preduvjeta za održiv povratak dijaspore. Dijaspora igra važnu ulogu u stvaranju drugačijeg ambijenta, gdje će ljudi prepoznati našu zemlju kao atraktivno mjesto za rad, život i ulaganja'', izjavio je Amar Begović, jedan od osnivača Circuit Business Consultinga, kompanije koja spaja zapadni Balkan i njemačko tržište s fokusom na automobilsku industriju.

''Cilj nam je uspostaviti veze između Njemačke i BiH kroz blisku suradnju s renomiranim domaćim kompanijama iz sektora proizvodnje namještaja i unutrašnjeg dizajna koje uživaju odličnu međunarodnu reputaciju. Ta suradnja obogaćuje kulturu obe zemlje i služi kao izvor novih ideja i inovativnih rješenja. Uživamo raditi s onima koji poštuju i zadovoljavaju zahtjeve njemačkog tržišta, što uključuje visoke standarde kvaliteta, održivost, inovativan dizajn, funkcionalnost i usklađenost s propisima'', pojašnjava Amela Malja iz berlinske kompanije Unique Factory.

Na događaju je predstavljen i rad Bosnia and Herzegovina Futures Foundation, partnera skupa u Berlinu, gdje su prikazani pozitivni rezultati društvenog angažmana dijaspore u BiH.

''Meni i mojim kolegama volonterima bilo je veliko zadovoljstvo predstavljati BH Futures Foundation na ovom događaju, stoga želim zahvaliti USAID-u na organizaciji. Kao predstavnicima BH Futures Foundation jako nam je važno da nastavimo stvarati veze s našom dijasporom jer vjerujemo da imamo zajedničku viziju kreiranja boljih uslova za sve u našem bh. društvu. Radujemo se budućim događajima i inicijativama'', izjavila je Dalila Arapović, jedna od sudionica skupa.

Kopirati
Drag cursor here to close