Urušavanje tvornice

CNN: Radnici se često najbolje čuju iz groba

Radnici su ih nevoljko poslušali, a zgrada od osam katova uskoro se urušila te sa sobom odnijela živote 1134 radnika, što je postala najgora industrijska nesreća u svjetskoj povijesti.
Gospodarstvo / Posao | 29. 04. 2018. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Urušavanje tvornice odjeće Rana Plaza u Bangladešu potaknulo je potpisivanje sporazuma za poboljšanje sigurnosnih uvjeta u tekstilnoj industriji. Čini se da je često potrebna tragedija kako bi se određeni problem shvatio ozbiljno, piše Steven Greenhouse za CNN.

"Jednog jutra prije pet godina, stotine radnika u tvornici odjeće Rana Plaza u Bangladešu nije željelo početi s poslom – dan prije uočili su pukotine na betonskim stupovima zgrade. Međutim, upravitelji su ih upozorili da će, ako ne počnu s radom, izgubiti plaću za taj mjesec.

Radnici su ih nevoljko poslušali, a zgrada od osam katova uskoro se urušila te sa sobom odnijela živote 1134 radnika, što je postala najgora industrijska nesreća u svjetskoj povijesti.

Ta je katastrofa napokon potaknula proizvođače odjeće iz Bangladeša, kao i njihove klijente, da problem sigurnosti shvate ozbiljno. Američki i europski trgovci koji su se uvelike oslanjali na 4 milijuna radnika iz Bangladeša poduzeli su odlučne korake kako bi se poboljšala sigurnost u tvornicama.

Pet mjeseci prije katastrofe, požar u tvornici tekstila Tazreen odnio je 117 života, no to nije puno pomoglo kako bi se poduzele mjere za zaštitu sigurnosti".

Nove mjere za zaštitu sigurnosti u bangladeškim tvornicama

"Međutim, nakon katastrofe u tvornici Rana Plaza, radnički sindikati i potrošači, H&M, Benetton i više od 200 drugih brandova, napokon su potpisali Sporazum o protupožarnoj i građevinskoj sigurnosti u Bangladešu radi osiguravanja adekvatnih sigurnosnih uvjeta u 1621 bangladeškoj tvornici s kojom posluju.

Nažalost, iako se sigurnost poboljšala, postoji još mnogo problema u bangladeškoj i svjetskoj tekstilnoj industriji. Nove mjere opreza ne odnose se na više od 1000 tvornica u Bangladešu zato što brandovi koji s njima posluju nisu potpisali spomenuti sporazum.

Sporazum se također ne odnosi na ostale zemlje u kojima se proizvodi odjeća za Amerikance i Europljane – poput Kambodže, Indije, Vijetnama i Pakistana – a kojima su nove sigurnosne mjere također itekako potrebne.

Što se tiče promjena u Bangladešu, zaposlena su 94 inženjera u svrhu inspekcije, u svaku tvornicu uvedena su protupožarna vrata, protupožarne vježbe i odbori za zaštitu od požara, a uklonjeni su zatvoreni i blokirani izlazi. Inženjeri su provjerili mogu li stupovi podnijeti težinu tvornica bez urušavanja.

Potpisnici su se obvezali da će prestati poslovati s tvornicama koje ne ispune sigurnosne standarde – što se i dogodilo s 96 tvornica.

Američke tvrtke poput Wallmarta, Targeta i Gapa nisu se pridružile sporazumu – zato što su u njega bili uključeni radnički sindikati, kao i zbog pravno obvezujuće prirode sporazuma. Te su tvrtke (s još dvadesetak drugih) same uložile u sigurnost u bangladeškim tvornicama".

Pronalazak rješenja na pitanje sigurnosti nije kraj problema

"Međutim, u bangladeškoj tekstilnoj industriji postoje i drugi problemi – brojni radnici zarađuju tek 31 cent po satu. Mnogi stručnjaci tvrde da su tvornice zanemarile probleme vezane za sigurnost zbog kratkih rokova za proizvodnju.

Vlada i tvrtke u Bangladešu nisu veliki obožavatelji slobode udruživanja radnika. U prosincu 2016. godine, kada su tisuće radnika prosvjedovale za više plaće, policija je uhitila 14 aktivista, a tvornice su suspendirale ili otpustile 1500 radnika. Neki vlasnici tvornica poslali su huligane da istuku vođe sindikata".

Tragedija često vodi do pronalaska rješenja

"Tekstilna industrija u Bangladešu nije jedina koja se susretala s takvim problemima. Situacija je bila slična u SAD-u prije više od 100 godina. Požar koji je 25. ožujka 1911. godine izbio u tvornici Triangle Shirtwaist Factory na Manhattanu ubio je 129 žena i 17 muškaraca. Više od 50 radnika skočilo je u smrt s devetog kata.

Nakon tog požara SAD je počeo poduzimati značajne korake vezane za sigurnost u tvornicama.

Nažalost, tek nakon ogromnih katastrofa poput požara u tvornici Triangle Shirtwaist Factory i urušavanja tvornice Rana Plaza, tvrtke počinju sigurnost shvaćati ozbiljno. Često se čini da radnici imaju više utjecaja iz groba nego za života", zaključuje Steven Greenhouse za CNN.

Kopirati
Drag cursor here to close