Nakon prosvjedne šetnje

Dom zdravlja Konjic: Nemamo ništa protiv štrajka, ali para nemamo

Uprava je obavijestila javnost da je prvi put nakon dugo godina poslodavac uspio da uplaćuje bruto plaće.
Gospodarstvo / Posao | 06. 12. 2022. u 11:45 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom zdravlja Konjic nije u mogućnosti isplatiti zdravstvenim radnicima dvije plaće koje potražuju.

''Uprava Javne ustanove Dom zdravlja Konjic obavještava javnost da je stav uprave da prava radnika nisu sporna. Poslodavac se ne može miješati u rad sindikata, a samim tim ni u organiziranje akcija u borbi za zaslužene i zarađene plate radnika uključujući i prosvjede'', navodi se u priopćenju Doma zdravlja Konjic.

Uprava je obavijestila javnost da je prvi put nakon dugo godina poslodavac uspio da uplaćuje bruto plaće. Kao Uprava su, navode, zahvalni na podršci koju su imali od prosinca 2021. godine da bi mogli plaćati tekuće obveze i da je spriječena blokada rada ustanove.

''U 2022. godini do danas je uplaćeno 11 bruto plaća radnika, a do kraja tjedna će se izvršiti uplata neto plaća radnicima za rujan 2022. godine, tj. 12 plaća u 2022. godini, u svakom kalendarskom mjesecu je uplaćena jedna neto plaća radnicima'', navode iz Doma zdravlja Konjic.

Kašnjenje plaća i stare uprave

Kašnjenje dvije plaće podsjećaju, datira još do pravnog prednika JU Opšte bolnice Konjic, jedna plata kasni duže od dva desetljeća, a druga plaća duže od jednog desetljeća. U momentu nastanka JU Dom zdravlja Konjic, u veljači 2016. godine, preuzet je dug od 8 milijuna KM od pravnog prednika JU Opšte bolnice Konjic.

''Dom zdravlja Konjic odnosno pravni prednik JU Opšta bolnica Konjic i prije potpisivanja novih Kolektivnih ugovora nije bio u mogućnosti isplaćivati plaće sa svim pripadajućim porezima i doprinosima, a potpisivanjem istih stvoreno je dodatno financijsko opterećenje, jer godinama unazad sredstva za isplatu bruto plaća i naknada radnicima nisu osigurana. Iznos koji je planiran i dodijeljen proračunom Vlade HNŽ na godišnjem nivou zajedno sa tranšom Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK nije dovoljan za isplatu plata po kolektivnim ugovorima.

Podsjetimo, jučer su uposleni Doma zdravlja Konjic izašli su na prosvjednu šetnju kroz grad, a pridružile su im se i kolege iz Sarajeva i Mostara.

Zdravstveni radnici okupili su se kod Gradskog stadiona Konjic i krenuli u 10 sati i 30 minuta, a prosvjedna šetnja trajat će sve do 12 sati i 30 minuta.

Mjesec dana štrajka

Uposleni u Domu zdravlja Konjic u generalnom su štrajku od 14. studenog, a razlog su neisplaćene bruto plate za dva prethodna mjeseca i naknada za kolovoz i rujan. Agonija u vezi s nedostatkom novca za isplatu plaća uposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, traje od 2008. godine, a kako je ranije za medije rečeno iz menadžmenta ove ustanove, razlog nedostatka novca je “stalno nepovoljan ugovor kojeg imaju sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZOHNŽ)”.

Nakon što je Nezavisni sindikat radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic od svog poslovodstva 3. listopada dobilo dopis u kojem stoji da ne mogu računati više na niti jedan osobni dohodak tijekom ove godine, to je izazvalo revolt među zaposlenicima, koji je u konačnici rezultirao generalnim štrajkom radnika.

Amer Kerić, predsjednik Neovisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic kaže kako je sve završilo na tužiteljstvu. Po njegovim riječima, u štrajku je 119 zaposlenih, a njihov osnovni zahtjev je da se njihove plaće s pripadajućim naknadama počnu redovito uplaćivati. 

Kopirati
Drag cursor here to close