20-godišnji nemar prema BHRT-u

Edin Forto o prodaji Sivog doma: Dug EBU-u se mora vratiti

''Na naplatu je došao gotovo dvadesetogodišnji nemar prema BHRT-u, što samih organa vlasti što upravljačkih struktura unutar BHRT-a. U ovom momentu najgore bi bilo vraćati se unazad i bez kraja'', rekao je Forto.
Gospodarstvo / Posao | 29. 06. 2024. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu sudske presude, BHRT je dužan isplatiti Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) 17 milijuna KM. Dug koji datira iz 2007. godine razlog je zašto je BHRT pod sankcijama EBU-a od 2017. Odlukom suda dug je potrebno namiriti prodajom imovine BHRT-a, točnije njihove zgrade, kolokvijalno poznate kao Sivi dom, navodi se u priopćenju za javnost.

Dvadesetogodišnji nemar prema BHRT-u

Tim povodom reagirao je Edin Forto, predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa BiH.

''Na naplatu je došao gotovo dvadesetogodišnji nemar prema BHRT-u, što samih organa vlasti što upravljačkih struktura unutar BHRT-a. U ovom momentu najgore bi bilo vraćati se unazad i bez kraja i konca raspredati o tome tko je više a tko manje kriv, iako odgovornost treba utvrditi. No, ono što je za državu, njene građane u uposlenike BHRT-a najvažnije jeste da od ovog trenutka bude otplaćen dug, da se posvetimo stabilizaciji financijskog poslovanja BHRT-a i osiguravanju financijske samoodrživosti Javnog RTV sustava BiH, a što je jedan od uvjeta u pregovorima za punopravno članstvo naše zemlje u Europskoj uniji.

Tražit ćemo da se otplata duga financira iz državnog proračuna za 2025. godinu, a dalje ćemo osnaživati BHRT kroz novi zakon o javnom RTV sustavu, koji će garantirati naplatu RTV takse u cijeloj državi, te kroz druge vidove brige o BHRT-u. Na tome ću inzistirati i kao ministar i kao predsjednik Naše stranke. Važno je da funkcioniranje BHRT-a neće biti dovedeno u pitanje, to je jedan od naših najočitijih simbola državnosti i opstat će uprkos svemu i biti snažniji nego što je ikad bio.''

Besmisleno prodavati infrastrukturu

Forto naglašava da je besmisleno prodavati infrastrukturu važnu za funkcioniranje BHRT-a, čija je procijenjena vrijednost (165.564.697,20 KM) skoro deset puta veća o visine duga prema EBU.

Također, Forto napominje:

''Do donošenja novog zakonskog rješenja, koji bi omogućio financijsku samoodrživost Javnog RTV sustava Bosne i Hercegovine neophodno je puno poštivanje važećeg Zakona, kojim se obvezuju građani na plaćanje RTV takse, a raspodjelu sredstava vrši po principu 50 posto BHRT-u, a po 25 posto entitetskim javnim servisima.''

Podsjećamo, članstvo u Europskoj radiodifuznoj uniji je jako važno i ne znači samo sudjelovanje na prestižnom Eurosongu, što Bosni i Hercegovini nije omogućeno zbog financijskih dugovanja prema ovoj asocijaciji godinama. Članstvo omogućava međunarodnu razmjenu programskih sadržaja iz oblasti vanjske politike, sporta, kulture itd., za šta nisu uskraćeni samo BHRT već i entitetski javni RTV servisi.

Kopirati
Drag cursor here to close