CTO

Mira Murati odlazi iz a OpenAI-ja

OpenAI prolazi kroz značajne promjene u svojoj strukturi vodstva i poslovnom modelu. Najnoviji odlazak najavila je Mira Murati, dugogodišnja direktorica tehnologije.
Gospodarstvo / Posao | 27. 09. 2024. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjih nekoliko mjeseci OpenAI je doživio val odlazaka ključnih članova svog vodstva.

Mira Murati, dugogodišnja direktorica tehnologije, jučer je najavila svoj odlazak nakon više od šest godina provedenih u tvrtki, javlja Bug.

U svojoj oproštajnoj poruci Murati je izrazila želju za novim izazovima, istovremeno naglasivši da će učiniti sve kako bi tranzicija bila glatka.

Murati nije jedina

Nekoliko sati nakon Muratine objave, odlaze još dvojica visokopozicioniranih članova tima - Bob McGrew, voditelj istraživanja, i Barret Zoph, potpredsjednik za istraživanje.

Ovi odlasci nadovezuju se na ranije napuštanje tvrtke od strane suosnivača Ilye Sutskevera i Jana Leikea, bivšeg voditelja sigurnosti, kao i suosnivača Johna Schulmana koji se pridružio konkurentskoj tvrtki Anthropic.

Restrukturiranje poslovnog modela

Paralelno s ovim kadrovskim promjenama, OpenAI razmatra restrukturiranje svog poslovnog modela. Prema izvješćima, tvrtka planira prijeći iz neprofitne u profitnu korporaciju s posebnom svrhom. Ovaj potez bi značajno izmijenio upravljačku i financijsku strukturu organizacije.

Planirana transformacija uključuje uklanjanje kontrole neprofitnog odbora nad glavnim poslovanjem, zadržavanje neprofitnog ogranka s manjinskim udjelom u profitnom entitetu te dodjelu vlasničkog udjela izvršnom direktoru Samu Altmanu u novoj profitnoj tvrtki.

Privlačenje investitora

Cilj je učiniti OpenAI privlačnijim za investitore uklanjanjem ograničenja na potencijalne povrate.

Procjenjuje se da bi vrijednost tvrtke nakon restrukturiranja mogla doseći čak 150 milijardi dolara, što bi je svrstalo među najvrijednije tehnološke kompanije na svijetu.

Za sigurnost umjetne inteligencije

Međutim, ovaj prijelaz na profitni model izazvao je zabrinutost unutar zajednice za sigurnost umjetne inteligencije.

Kritičari upozoravaju da bi bez nadzora neprofitne organizacije tvrtka mogla izgubiti potrebnu razinu kontrole u svom nastojanju da razvije umjetnu opću inteligenciju.

OpenAI je odgovorio na ove zabrinutosti, ističući svoju kontinuiranu predanost stvaranju umjetne inteligencije koja koristi svima i naglašavajući da će neprofitna komponenta i dalje biti ključna za njihovu misiju.

 

Ermira "Mira" Murati, rođena 16. prosinca 1988. u Vloreu u Albaniji, izgradila je impresivnu karijeru u tehnološkoj industriji.

Prije dolaska u OpenAI, Murati je radila kao voditeljica proizvoda za Model X u Tesli. Njezino iskustvo u Leap Motionu, start-upu za proširenu stvarnost, dodatno je proširilo njezino razumijevanje naprednih tehnologija i njihove primjene.

Muratina stručnost i utjecaj nisu prošli nezapaženo. Uvrštena je na Timeovu listu "100 Next" za 2023. godinu, koja prepoznaje nadolazeće lidere, a također je uključena među "100 najutjecajnijih ljudi u AI-ju" prema istom magazinu za 2024. godinu. Ova priznanja potvrđuju njezin značajan doprinos području umjetne inteligencije i tehnologije općenito.

U studenome 2023. godine, Murati je kratko obnašala funkciju privremene izvršne direktorice OpenAI-a tijekom previranja u vodstvu tvrtke.

Od 2018. do nedavno, Murati je obnašala funkciju glavne tehnološke direktorice (CTO) u OpenAI-u, odigravši ključnu ulogu u razvoju revolucionarnih AI tehnologija. Tijekom njezina mandata, vodila je rad na nekoliko značajnih projekata koji su promijenili način na koji percipiramo i koristimo umjetnu inteligenciju: ChatGPT, DALL-E, Codex i Sora.

Kopirati
Drag cursor here to close