Anketa

Mladi Mostarci i posao - Što ih muči i gdje žele raditi?

Na pitanje gdje bi najviše željeli biti zaposleni 48% anketiranih mladih je odgovorilo kako bi najviše željeli pokrenuti vlastiti biznis, a 26% ih je izjavilo da bi najviše željeli biti zaposleni u državnoj službi
Gospodarstvo / Posao | 18. 07. 2024. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladima u Mostaru jedan od najvećih problema je nezaposlenost, voljeli bi pokrenuti vlastiti biznis ali ne znaju kako a za pronalazak posla ključnim smatraju učlanjenje u neku stranku.

Pokazala je to anketa koja je provedena na području Mostara s ciljem izrade Strategije za mlade Grada Mostara 2024-2028.

Na anketu je odgovorilo 512 ispitanika, a najveći broj anketiranih odnosno 69,3%, bio je u skupni od 15 do 20 godina starosti, od čega je 55% žena. U dobi od 21 do 25 godina starosti bilo je 17,2% anketiranih, a u dobi od 26 do 30 godina starosti bilo je 12,7% anketiranih.

Najveći izazov za mlade u Gradu Mostaru 32,2% anketiranih smatra da predstavlja nezaposlenost.

Posao na crno

Od ukupnog broja anketiranih mladih 79,5% je nezaposleno, 8,4% je zaposleno u privatnom sektoru, a 7,8% je zaposleno u javnom sektoru. Od ukupnog broja anketiranih koji su se izjasnili da su zaposleni (njih 22,1%) 39% imaju ugovor na određeno vrijeme, 27% ih ima ugovor na neodređeno vrijeme, 8% ih ima ugovor o djelu, a 27% nema potpisan ugovor s poslodavcem.

Na pitanje gdje bi najviše željeli biti zaposleni 48% anketiranih mladih je odgovorilo kako bi najviše željeli pokrenuti vlastiti biznis, a 26% ih je izjavilo da bi najviše željeli biti zaposleni u državnoj službi, a 13,3% je bi željelo biti zaposleno u privatnom sektoru. Da nikako nije zainteresirano za zaposlenje izjasnilo se 5,7%  mladih.

Na pitanje vrši li se prema njihovom mišljenju diskriminacija prema ženama i djevojkama na tržištu rada (npr. poslodavci radije zapošljavaju muškarce nego žene, žene su manje plaćene nego muškarci, itd.) 35,5% anketiranih se složilo s tom konstatacijom, a 19,7% se ne slaže s tom konstatacijom. Niti se slaže niti se ne slaže izjasnilo se 32,8% anketiranih.

Posao i veza

Da je za zaposlenje potrebna veza izjasnilo se 62,9% anketiranih. Nezadovoljstvo visinom plaće i radnim uvjetima u Mostaru iskazalo je 54,7% anketiranih, 18,4% je izjavilo da je vrlo nezadovoljno, a 23,6% anketiranih mladih je izjavilo da je zadovoljno.

Na pitanje kako ocjenjuju dostupnost informacija o poslovnim prilikama i mogućnostima zapošljavanja u Mostaru 45,7% anketiranih mladih je izjavilo da je dostupnost informacija loša, a 38,1% ocjenjuje da je dobra, dok 11,9% ocjenjuje da je dostupnost informacija vrlo loša.

Na pitanje da li su upoznati s načinom pokretanja biznisa u Mostaru 52,5% anketiranih mladih je izjavilo da nije nikako upoznato s načinom pokretanja biznisa u Mostaru, a 40,8% je izjavilo da je samo djelomično upoznato.

Pokretanje biznisa

Da bi Grad Mostar trebao uspostaviti određene savjetodavne usluge za pokretanje biznisa za mlade u Mostaru smatra 93,6% anketiranih mladih. Da je u Mostaru potrebna poslovna infrastruktura kao što je biznis inkubator ili centar za poduzetništvo i sl., kako  bi se mladi podržali u otvaranju vlastitih biznisa smatra 63,3% anketiranih mladih, dok 31,4% smatra da je potrebno ali nije presudno. Samo 5,3% anketiranih smatra da nije potrebno.

Na pitanje da li bi željeli pokrenuti svoj vlastiti biznis u Mostaru 28% anketiranih je izjavilo da želi bez obzira na podršku, a 20,9% je izjavilo da želi ako bi imali podršku. Da žali pokrenuti vlastiti biznis ali ne znaju kako izjavilo je 15,6% anketiranih, a 8,8% je izjavilo da želi pokrenuti vlastiti biznis ali ne zna što.

Najviše anketiranih mladih, odnosno njih 25,5%, se izjasnilo da bi vlastiti biznis željelo pokrenuti u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a 18% se izjasnilo da bi željelo pokrenuti vlastiti biznis u sektoru usluga kao što su knjigovodstvo, računovodstvo, odvjetništvo, arhitekturi i sl. Za pokretanje vlastitog biznisa u turizmu izjasnilo se 11,3% kao i u nekom majstorskom obrtu. Za biznis u trgovini izjasnilo se samo 7,4% anketiranih.

Članstvo u stranci

Na pitanje jesu li članovi neke političke stranke 65,2% anketiranih se izjasnilo da nije član niti jedne političke stranke, a 11,7% se izjasnilo da ne želi biti član političke stranke, a 23% anketiranih se izjasnilo da su članovi stranke.

Da se nikako ne želi uključiti u politiku izjasnilo se 70,5% anketiranih, te najveći broj anketiranih uopće ne zanima politika na bilo kojoj razini. Samo 9,8% anketiranih se izjasnilo da se želi uključiti u politiku jer misli da može promijeniti nešto u Gradu Mostaru, a 8,2% jer misli da može nešto promijeniti u BiH. Samo 5,9% anketiranih bi se željelo uključiti u politiku jer misle da tako lakše mogu doći do posla.

Mladi i glasanje

Na prošlim lokalnim izborima glasalo je 26,8% anketiranih dok 52,1% nije imalo pravo glasa, a 21,1% nije glasalo. Na sljedećim lokalnim izborima glasat će 40,4% anketiranih, a 15,8% je izjavilo da neće glasati, dok 12,9% još uvijek ne zna hoće li glasati.

Na prošlim lokalnim izborima najviše je onih koji su glasali na osnovu informacija iz medija (9,2%), a na osnovu programa glasalo je 7,2%, a glasalo je zbog činjenice da osobno poznaju kandidata 8,6% anketiranih. Anketirani koji su bez veze zaokružili listić bilo je 2,3%, a zato što su članovi strane bilo je 4,7%.

Primanja iznad 1600 KM

U kategoriji socijalnog statusa 42,6% anketiranih ukupna ima prosječna mjesečna primanja svih članova domaćinstva iznad 1600 KM, dok 13,7% ima primanja između 1000 i 1200 KM. U rasponu od 800 do 1000 KM ima 10% anketiranih.

Da su korisnici nekog programa socijalne pomoći izjavilo je samo 5,3% anketiranih. Najveći broj anketiranih odnosno 65,6% je osiguran preko roditelja/staratelja, a 12,3% je osigurano kod poslodavca.

Kopirati
Drag cursor here to close