Redari

Mostar aktivira dodatne snage kako bi se spriječilo džeparenje

Inicijativu je pred Gradsko vijeće podnio Haris Nazdraić predloživši da se izvrši preraspodjela sredstava za prijem komunalnih redara na području Starog grada u sezoni.
Gospodarstvo / Posao | 29. 05. 2024. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu turističkih vodiča iz mostarskog Starog grada, Grad Mostar prihvatio je uposliti još četiri komunalna redara kako bi spriječili džeparenje koje šalje negativnu sliku o gradu u jeku turističke sezone.

Inicijativu je pred Gradsko vijeće podnio Haris Nazdraić predloživši da se izvrši preraspodjela sredstava za prijem komunalnih redara na području Starog grada u sezoni.

Još četiri redara

Namjera je primiti još četiri redara, sezonskim ugovorom o djelu. Sada su redari uposlenici Grada.

''U gradu Mostaru svjedočimo ogromnom džeparenju. MUP zbog podkapacitiranosti ne može odgovoriti zadatku, ideja je da pojačamo redarsku službu. No, problem je da se ne mogu uposliti na ugovor o djelu pa da imaju isti status i ovlasti kao sada uposleni redari'', rekao je gradonačelnik Mario Kordić.

Iako se sistematizacijom komunalni djelatnici vode kao uposlenici Grada, napravit će se iznimka te primiti dodatne redare na ugovor o djelu kako bi se riješio ovaj problem.

Podsjećamo, u Mostaru je posljednjih godina učestalija pojava džeparoša iz cijele regije koji koordiniraju turističkim zonama.

Problem eskalirao 

Kako su ranije istaknuli u MUP-u HNŽ-a, radi se o kriminalnoj organizaciji koja djeluje već nekoliko godina na prostoru HNŽ-a. Pored džeparenja, obijaju i privatne apartmane i smještaje.

Samo u mjesecu svibnju ove godine u MUP HNŽ stiglo je nekoliko prijava turista zbog otuđenja privatne imovine. Uglavnom je riječ o ženskim osobama koje djeluju u manjim grupama duž rute od Franjevačkog samostana do Starog grada, koje se neprimjetno ubace među strane goste da bi im otuđile novčanike.

S druge strane, u Mostaru, turistički djelatnici ističu da je ovaj problem eskalirao jer nije bilo adekvatne reakcije pa bilježe i otkazivanja rezervacija.

Iz Turističke zajednice Grada Mostara naglašavaju da je ovo problem kojim bi se trebale baviti sve gradske službe jer se radi o zaštićenoj zoni UNESCO-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close